Andrej Božič: »Vodenje Luke Koper me ne zanima«

V Luki trenutno ni pogojev za njegov način dela, pravi.
Objavljeno
06. december 2017 07.00
Posodobljeno
06. december 2017 07.00

Ljubljana – Andrej Božič, ki od avgusta skrbi za strateški razvoj Skupine Steklarna Hrastnik, zanika, da bi ga zanimal položaj predsednika uprave v Luki Koper. Tisti, ki neformalno iščejo kandidate, so se res obrnili tudi nanj, a kot pravi, ga funkcija zaradi osnovnih pogojev dela ne zanima. In napoveduje, da bodo v steklarni v naslednjih tednih sprejemali pomembne odločitve v povezavi z investicijo na Poljskem.

Čeprav ugibanja v povezavi z Luko Koper nekoliko motijo njegovo delo, je osredotočen na delo v steklarni. Danes je z generalnim direktorjem Petrom Časom na zelo pomembnem sestanku v Parizu, januarja ga čakajo pogovori s partnerji v Mehiki in v ZDA.

Informacije o tem, da ste kandidat za vodenje Luke Koper ne pojenjajo. Torej, vas ta položaj zanima ali ne?

Preden sprejmem katerikoli projekt, pogledam kakšni so potenciali podjetja in kaj bi bilo treba narediti, potem se o tem pogovorim z vsemi deležniki, ne samo z lastniki. Treba je na primer tudi vedeti, kako dihajo zaposleni, kakšna bi bila podpora bank.

Potem, pri vodenju pa si ne dovolim prišepetovalcev, ker bi bilo to na škodo podjetja. Vedno sem odprt za nasvet, upoštevam tudi stališča nadzornega sveta (NS) – z njim se pač ne moreš prepirati, saj je predstavnik lastnika. Po zakonu o gospodarskih družbah ima tudi nalogo, da potrjuje vse strateške odločitve, za katere uprava nima pooblastila. Je torej svetovalec, pomembno pa je, da je dobro sestavljen.

Upravi mora biti v interesu, da dela dobro, tudi zato, ker jo lahko delničarji tožijo. Je kazensko odgovorna in tudi NS, ne pozabimo, za svoje odločitve odgovarja s svojim premoženjem. Med upravo in NS torej gre za resno partnerstvo, dobro sodelovanje je zelo pomembno. To je tudi pogoj za dobro delo uprave.

Res je, da sem bil neformalno vprašan, ali bi me zanimalo vodenje Luke Koper. Ampak iz prej povedanega moramo zaključiti, da v Luki Koper trenutno ni pogojev za moj način dela in da me to mesto ne zanima.

Brezpogojno?

Z velikimi črkami napisano in tremi klicaji. Je pa to, da so me povabili, dobra priložnost za razmislek o vodenju državnih podjetij. V pogovorih sem dobil občutek, da se išče apolitičnega kandidata, ki bi stvari začel spreminjati v duhu, ki sem ga opisoval.

Govorite o vodenju v korist podjetja, ne politike.

Tako je. V tej funkciji se ne moreš spraševati, ali bo neka odločitev, ki jo sprejmeš, všeč eni ali drugi stranki in koga boš prizadel, da bi ti v naslednjem trenutku žagal stolček, če boš odstopil od neke pogodbe, ker je samo strošek za podjetje. Takšnih dilem predsednik uprave in njegova ekipa ne smeta imeti. Po zakonu o gospodarskih družbah te delničarji lahko tožijo, če delaš poslovno nepotrebne stroške. In mislim, da so v tako vodenih podjetjih uprave vsak dan na tem spolzkem ledu.

Kako v luči povedanega gledate na povabilo v Luko?

Če te kdorkoli povabi na resno funkcijo, kakršna je ta, je to kompliment za delo, ki si ga opravljal. Tisti, ki so me neformalno vprašali, ali bi me to zanimalo, so po mojem razumevanju iskali, in verjamem, da še iščejo, apolitičnega človeka. Zelo sem tudi vesel pozitivnih reakcij, ko se je moje ime pojavilo v javnosti. To je neke vrste priznanje za delo, ki sem ga naredil v svoji karieri in se zahvaljujem za to.

Kako pa teče projekt internacionalizacije Steklarne Hrastnik?

Popolnoma sem osredotočen na to. V naslednjih tednih bo čas, ko bomo sprejemali zelo veliko pomembnih odločitev za nadaljnji strateški razvoj Steklarne Hrastnik. Obiskujemo strateške kupce, če hočemo postaviti novo tovarno na Poljskem, ki bo večja, kot je ta v Hrastniku, potrebujemo tudi nove kupce. Moja naloga je, da jih obiskujem in preverjam zanimanje.

Hkrati se moramo dokončno odločiti, kaj bo s holdingom, kako bomo uredili razmerja s partnerji na Poljskem, kako bo z novim podjetjem tam, nenazadnje, pojavili so se še potencialni novi partnerji v holdingu, z druge strani Atlantika. Vse to je zame pomemben izziv.

V osmih letih nam je s sodelavci uspelo, da je steklarna iz skoraj propadlega podjetja postala prepoznan igralec v panogi. Da bo postala pomemben igralec, je potreben še strateški razvoj. Že dve leti in pol intenzivno delamo na tem, ustanovili bomo holding, najverjetneje v Švici, ki bo nadziral tovarno v Hrastniku in gradnjo nove na Poljskem ...

Vse to je velika priložnost, da s partnerji, ki so se pojavili, in z znanjem ter zaposlenimi, ki jih imamo, steklarna pojutrišnjem postane jedro skupine, ki bo na področju premium stekla za pijače, parfume in kozmetiko prvi ali drugi igralec na svetu.

Kako pa kaže z investicijo na Poljskem? Odločitve ste napovedali že za jesen.

Zaradi zamenjave vlade na Poljskem se je vse skupaj zavleklo, saj spreminjajo sistem podpore tujim investitorjem. Ker želimo izkoristiti spodbude, smo čakali, da ga postavijo. Ravno v petek se bomo sestali s partnerji in pričakujem, da bomo v naslednjih tednih sprejeli odločitve.