Arrivini vozniki napovedali stavko

Časa za dogovor je do ponedeljka, 4. septembra, ko se začne resen šolski pouk, še dovolj.

Objavljeno
22. avgust 2017 18.22
A. S.
A. S.

Ljubljana – Stavkovni odbor voznikov avtobusov v skupini Arriva Slovenija je za ponedeljek, 4. septembra, ob osmih zjutraj, napovedal začetek stavke, ki naj bi trajala do sprejema sklepa o prenehanju stavke ali do sklenitve sporazuma z delodajalcem.

V skupini Arriva Slovenija so potrdili, da so napoved stavke po spletni pošti prejeli danes, 22. avgusta. Na stavkovne zahteve bodo odgovorili, ko jih bodo natančno preučili.

Delo voznikov bo v primeru stavke ustavljeno, v skladu z zakonom o stavku pa se bo izvajal minimum delovnega procesa. Avtobusi bodo tako vozili v času jutranje in popoldanske konice (med 6. in 9. ter med 13. in 16. uro) ter ves čas na tistih linijah, ki vozijo do bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov.

V stavkovnih zahtevah pričakujejo vozniki avtobusov v podjetjih Arriva Dolenjska in Primorska, Arriva Štajerska in Alpetour, potovalna agencija, preklic sankcij proti članom sindikata zaradi sindikalnega dela, ponovno vplačevanje premij poklicnega zavarovanja, plačane odmore in upoštevanje časa razpoložljivosti v delovnem času (tudi) za šoferje na lokalnih linijah do 50 kilometrov, zvišanje urne postavke voznikov na 7 evrov, sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe ter upoštevanje pravilnika, po katerem mora biti avtobus na začetni in pomembnejših postajah oziroma postajališčih pravočasno, da lahko voznik opravi vsa potrebna opravila.

Generalni sekretar obalne sindikalne organizacije Damjan Volf ob napovedi stavke apelira na odločujoče v državi in na delodajalce, da naredijo vse, da do stavke ne bi prišlo. Vozniki želijo predvsem opozoriti, da je "vrag vzel šalo" ter da so nujna takojšnja pogajanja in rešitev še pred začetkom stavke. Za kar pa je še dovolj časa.