Avtomatizacija pisarniških okolij ni nedolžna

Novo ustanovljena delovna mesta nadomestijo le četrtino izgubljenih.

Objavljeno
11. december 2017 03.00
Posodobljeno
11. december 2017 15.00
Jože Polh
Jože Polh

Težnje po vse hitrejšem in avtomatiziranem poslovanju uvajajo sodobne tehnologije, ki na nekaterih delovnih mestih že učinkovito nadomeščajo ljudi. Vpliv avtomatizacije je v preteklem desetletju najbolj čutila industrija, zdaj pa se seli tudi v pisarniška okolja. Svetovalno podjetje A. T. Kearney je na začetku decembra izdalo letošnjo različico Indeksa lokacij globalnih storitev (GSLI).

Omenjena raziskava analizira in spremlja obris selitev storitev v 55 državah v treh kategorijah: finančna privlačnost, usposobljenost in razpoložljivost ljudi ter poslovno okolje. Študija pomaga podjetjem pri sprejemanju odločitev o selitvi storitev in pojasnjuje njihove spreminjajoče in zapletene izbire, posebno na področju zunanjega izvajanja poslovnih procesov (BPO).

Podjetja v razvitejših državah z visokim standardom so pisarniška opravila in predvsem dejavnost klicnih centrov za prodajo ali podporo že dolgo selila v države z nižjim standardom, predvsem v Indijo in na Kitajsko. V štirih državah, ki veljajo za velikanke na področju zunanjega izvajanja storitev, bi po ocenah analitikov avtomatizacija v prihodnjih petih letih lahko ogrozila kar milijon delovnih mest.

Obljube o tem, da sodobna tehnologija ustvarja nova, zahtevnejša in bolje plačana delovna mesta, so tem državam le v manjšo uteho, saj raziskovalci ugotavljajo, da znaša razmerje med novo ustvarjenimi delovnimi mesti in izgubljenimi delovnimi mesti kar 1 : 4.

Prej so želi, zdaj so v skrbeh

Osma izdaja Indeksa z naslovom Širjenje vpliva avtomatizacije piše o vse večjih nevarnostih za delovna mesta na področju BPO tako v razvitih državah kot državah v razvoju, hkrati pa pojasnjuje vrzel, ki jo avtomatizacija ustvarja na drugih področjih zunanjega izvajanja na svetovnem trgu. Ugotovitve študije kažejo na precej večjo spremembo v stabilnosti svetovnega zaposlovanja kot v premikih držav na lestvici. V primerjavi z lanskim Indeksom je bilo sprememb med najviše uvrščenimi državami na lestvici le za vzorec.

»Čeprav države, ki zasedajo prva tri mesta (Indija, Kitajska, Malezija) ostajajo v istem vrstnem redu že zadnjih 13 let, odkar je A. T. Kearney začel izdajati Indeks, opažamo vse večje razlike med prvo uvrščeno Indijo in vsemi drugimi državami, začenši z vse večjimi razlikami med Indijo in drugo uvrščeno Kitajsko,« pojasnjuje Marko Derča, podpredsednik slovenske podružnice A. T. Kearney.

»Smo že dovolj daleč v trendu avtomatizacije, da vidimo, da je izguba delovnih mest neizogibna v vseh državah, vključenih v BPO-industrijo, saj je več sto nizkokvalificiranih delovnih mest in delovnih mest s ponavljajočim se delom nadomešča z avtomatizacijo.«

Raziskovalci so v letošnjih ugotovitvah poudarili jasne posledice avtomatizacije za pisarniške poklice. Države z nižjimi stroški dela so v zadnjih letih doživele veliko povečanje visokokakovostnih zaposlitev in preobrazbo gospodarske rasti. Na BPO-industriji je delno temeljila tudi njihova strategija gospodarskega razvoja. Zdaj pa avtomatizacija spreminja tok držav, kot sta Indija in Filipini, ki so imele največ koristi od delovne arbitraže.