Banka Koper spreminja ime v Intesa Sanpaolo Bank

Odločitev morajo potrditi še delničarji, zanjo pa so se odločili, ker banka želi postati resen igralec na slovenskem trgu.

Objavljeno
25. oktober 2016 13.49
mbi-Banka Koper
Ba. Pa., M. J., STA
Ba. Pa., M. J., STA

Ljubljana − Banka Koper, ki je del italijanske bančne skupine Intesa Sanpaolo, je napovedala, da bo čez dober mesec spremenila ime v Intesa Sanpaolo Bank. Odločitev morajo potrditi še delničarji, zanjo pa so se večinski lastniki odločili zato, ker banka želi postati še bolj uspešen vodilni igralec na slovenskem trgu.

»Na slovenskem trgu vidimo veliko priložnosti, širili pa se ne bomo s prevzemi, temveč stavimo na organsko rast,« je danes v Ljubljani povedal direktor mednarodne divizije hčerinskih bank skupine Intese Sanpaolo Ignacio Jaquotot. To jim po njegovem prepričanju omogoča stabilno poslovanje Banke Koper in trden položaj na trgu.

Ostajajo v Kopru

Kot je zagotovil predsednik uprave Banke Koper Giancarlo Miranda, sedež Banke Koper oziroma Intesa Sanpaolo Bank v Sloveniji ostaja v Kopru. Banka se bo usmerila na nove poslovne priložnosti v poslovanju s prebivalstvom in malim gospodarstvom, upravljanju premoženja ter na področju poslovanja z velikimi podjetji in strukturiranega financiranja (investicijskega bančništva), katerega sedež pa seli v Ljubljano.

Intesa Sanpaolo bo v okviru regionalne razvojne strategije 51 odstotkov Banke Koper prenesla na hrvaško Privredno banko Zagreb, sama pa bo v slovenski banki ohranila približno 48 odstotkov. Jaquotot je pojasnil, da bosta s tem banki združili moči z združevanjem najboljših praks hrvaške banke, ki je v večinski lasti Intese Sanpaolo, in tehnoloških znanj ekipe iz Slovenije, ter da za tak korak potrebujejo še dovoljenje bančnega regulatorja.

Vodilni možje so poudarili, da je Banka Koper tudi v času krize poslovala dobičkonosno in stabilno, enako pa ima enega najbolj trdnih položajev na mednarodnih trgih tudi italijanska matična banka. Čeprav je sprememba imena občutljiva, pa po besedah Jaquotota želijo postati resen igralec na vsem slovenskem trgu, kjer se po tržnem deležu na področju posojil in depozitov uvrščajo v prvo šesterico bank.

»Odločitev skupine, da okrepi in razširi poslovanje v Sloveniji, sem sprejel z zadovoljstvom in ponosom, ker gre za odločitev ene najbolj močnih bančnih skupin v Evropi, ker je to sprejeto v času, ko se banke bolj krčijo kot širijo, in ker ta odločitev temelji na zaupanju v banko,« je poudaril nekdanji dolgoletni prvi mož banke, danes pa predsednik nadzornega sveta Banke Koper Vojko Čok.

Nadzorni svet banke je to odločitev potrdil v ponedeljek, sledil bo sklic skupščine in ostali formalni postopki, ki naj bi bili po pričakovanjih Mirande sklenjeni konec novembra, v začetku decembra. Hkrati s tem nameravajo prenoviti mrežo poslovnih enot ter uvesti nove storitve upravljanja premoženja z izvajanjem svetovanja tako gospodinjstvom kot podjetjem v celotnem domačem omrežju.

Banka Koper je od leta 2002 v lasti danes ene največjih mednarodnih bančnih skupin. Ta posluje v več kot 40 državah in je močno navzoča v Srednji in Jugovzhodni Evropi ter v Egiptu. Banka Koper je v letošnjem prvem polletju ustvarila 13,4 milijona evrov dobička, kar je 32 odstotkov več od načrtov. Ima 755 zaposlenih in 52 poslovalnic v vseh večjih slovenskih mestih.


Več sodelovanja z lastnico PBZ

Dejstvo, da bo večinski delničar koprske banke postala PBZ iz Zagreba, ki je tudi del iste italijanske bančne skupine, Čok komentira z besedami, da se povezujeta »dve uspešni banki«, »vse drugo pa je stvar menedžmenta obeh bank, da se pogovarjajo in iščejo tiste operativne rešitve, ki zagotavljajo razvoj in neko učinkovitost. To sodelovanje je pomembno, ker gre za okolje, ki je bolj sorodno in je zato lažje in cenejše oblikovati produkte in storitve.«

Intesa Sanpaolo je ena največjih evropskih bančnih skupin, z bilančno vsoto približno 717 milijard evrov (skoraj 20-kratnik bilančne vsote celotnega slovenskega bančnega sistema) in tržno kapitalizacijo, ki znaša blizu 36 milijard evrov, ob tem se je tudi na zadnjih evropskih stresnih testih izkazala z nadpovprečno kapitalsko trdnostjo.

Daljši pogovor z Ignaciem Jacquototom o načrtih Skupine Intesa Sanpaolo v Sloveniji objavljamo v Sobotni prilogi Dela.