Bayer za 62 milijard dolarjev kupuje Monsanto

Bayer za 62 milijard dolarjev kupuje Monsanto, ni pa še znano, ali bi varuhi konkurence sploh dopustili takšno združitev.

Objavljeno
23. maj 2016 20.52
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Nemški Bayer za ameriški Monsanto ponuja 62 milijard dolarjev, mnogi pa še vedno ne razumejo, zakaj se hoče ljubljenec nemškega borznega indeksa Dax, ki slovi tudi po svojih zdravilih, povezovati z »najbolj osovraženim podjetjem na svetu« iz ameriškega Missourija.

Kritiki Monsantu očitajo genske manipulacije rastlin in proizvodnjo najbolj strupenih herbicidov. Enega najbolj razširjenih po nazivu Glyphosat zdaj obtožujejo rakotvornosti. Pri Monsantu zavračajo takšne očitke, niso pa še povedali, kaj si mislijo o ponudbi nemškega velikana kmetijskih in drugih kemikalij, niti ni znano, ali bi varuhi konkurence sploh dopustili takšno združitev.

Nemški poznavalci navajajo, da je do ponudbe prišlo le nekaj tednov po zamenjavi vodstva podjetja, pa čeprav je novi predsednik uprave Werner Baumann še nedavno zatrjeval, da ne bo nobenih revolucionarnih sprememb. Tudi kritiki priznavajo, da bi se nemški in ameriški koncern lahko lepo dopolnjevala, saj prvi nastopa v Evropi in Aziji, drugi v ZDA. Bayer, ki zaposluje okoli 117.000 ljudi, v svoji proizvodnji za kmetijstvo slovi po pesticidih, Monsanto (zaposluje okoli 20.000 ljudi po vsem svetu) pa po semenih ter gensko manipuliranih rastlinah.

Finančni trgi pa že ob naznanitvi namena prevzema niso bili navdušeni, borzni tečaj podjetja iz porenskega Leverkusna je padel za več odstotkov.