BIO 50: Predstavlja se tudi inovativna predelava plastike

Bienale oblikovanja Ljubljana bo letos predstavil procese nastajanja novega izdelka, ne le izdelke same.

Objavljeno
13. februar 2014 17.10
sipic/manica
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - Bienale oblikovanja (BIO 50) je letos pod vodstvom kustosa Jana Boelena povabil slovenske gospodarske družbe ter oblikovalce in druge kreativce z vsega sveta, da v polletnem procesu razvijejo proizvode, storitve in ideje, ki bodo imeli ne le oblikovalski, ampak tudi tržni potencial in moč spremeniti naša življenja. Izmed več kot 600 prijavljenih je žirija bienala izbrala več kot 100 sodelujočih iz dvajsetih držav.

Eden od projektov, ki se je umestil v razvojni proces letošnjega bienala, soustvarjajo v Interserohu in Plastiki Skaza. Mateja Mikec, direktorica slovenske družbe Interseroh, ki sodeluje v skupini Skrite obrti, je pojasnila, da v sodelovanju z oblikovalci in podjetjem Plastika Skaza vidijo dobro priložnost za razvoj produkta za svetovni trg, ki bo narejen iz novega materiala procyclen. »To bo prvi primer, da se bodo vrhunski oblikovalci soočili s povsem novim materialom v konkretnem proizvodnem procesu podjetja Plastika Skaza«, je še pojasnila Mateja Mikec.

Inovativna tehnologija, na podlagi katere iz recikliranih plastičnih odpadkov nastane procyclen, je plod znanja slovenske znanstvenice dr. Manice Ulčnik Kump, vodje raziskav in razvoja materialov iz odpadkov v nemškem koncernu Interseroh. Nov produkt bo tako povezal material, ki nastaja iz odpadne plastike, s proizvajalcem izdelkov iz plastike. Produkt bo nove tržne izzive iskal v okvirih procesa, ki ga je ob pomoči RRA LUR (Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije) zastavil BIO 50 (24. bienale oblikovanja Ljubljana). Ta bo letos na revolucionaren način predstavil procese nastajanja novega izdelka in ne le izdelke sam.

»V Plastiki Skaza pri razvoju plastičnih izdelkov za lastne blagovne znamke in proizvajalce, kot je IKEA, stalno sodelujemo z oblikovalci. Oblikovanje je močno vpeto v naše razvojne procese. K sodelovanju na BIO 50 nas je pritegnila priložnost, da sodelujemo v razvojnem procesu z novim materialom, oblikovalci s svežimi zamislimi in skupno ambicijo, da na mednarodni trg postavimo inovativen izdelek z visokim tržnim potencialom«, je pojasnila direktorica računovodstva in komerciale v Plastiki Skaza Ana Laura Rednak.