Bisol povečuje izvoz

Fotovoltaika: zaradi ukinitve subvencij doma ni zanimanja.

Objavljeno
14. julij 2015 18.37
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Prebold − Največji domači izdelovalec fotonapetostnih modulov, družba Bisol Group, je v prvi polovici leta 2015 v primerjavi za lanskim prvim polletjem za 27 odstotkov povečal proizvodnjo. Vse na račun izvoza, saj je v Sloveniji prodaja fotonapetostnih modulov skoraj povsem zastala.

Letošnja proizvodnja je hkrati za skoraj 40 odstotkov večja od proizvodnje v prvi polovici leta 2013. Predsednik uprave skupine Uroš Merc pravi, da so tudi napovedi za drugo polovico leta 2015 spodbudne: »Kapacitete se polnijo in prepričani smo, da bo leto 2015 rekordno, še bistveno boljše kot zelo uspešno 2012.«

Bisol sicer vse več modulov proda na trge, kjer za fotovoltaiko ni več nikakršnih podpor, se pa ljudje in podjetja za investicije odločajo, ker s sončnimi elektrarnami kljub temu precej prihranijo pri stroških za električno energijo. Bisol svoje izdelke prodaja že v več kot 60 državah po svetu. Čeprav jih največ proda na evropskih trgih, se delež prodaje zunaj Evrope vztrajno in hitro povečuje. Uspeva jim tudi na najbolj zahtevnih trgih, kjer je konkurenca najmočnejša.

Pri tem delež proizvodnje, ki jo prodajo v Sloveniji, ostaja neznaten in se še zmanjšuje. Lani so doma prodali 1,6 odstotka proizvodnje, v prvi polovici tega leta le še 0,5 odstotka. To po drugi strani pomeni, da se Bisol Group začenja uvrščati med največje slovenske izvoznike.

Skupina ima proizvodnjo z letno zmogljivostjo 135 megavatov moči izdelanih fotonapetostnih modulov v Latkovi vasi pri Preboldu, izdelujejo pa tudi strešne konstrukcije in drugo opremo, ki je potrebna za montažo elektrarn. Po zmanjševanju in ukinitvi subvencij za elektriko iz sončnih elektrarn je Bisol predlanskim in lani prodal deset svojih hčerinskih družb v Sloveniji in eno v tujini ter lani ob 29,7 milijona evrov prihodkov od prodaje ustvaril 0,3 milijona evrov konsolidiranega dobička.