Bitka Američanov s sodiščem in Racmanom za Kolosej

Postopek izvršbe za kinematografski center  na sodišču stoji že poldrugo leto – tudi zato, ker dolžnik ne plača sodne takse.

Objavljeno
13. september 2017 17.06
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana – Ledava investicije, upnica Koloseja Sergeja Racmana, neuspešno poskuša z izvršbo unovčiti zavarovanja za neplačan kredit, ki ga je odkupila od NLB. Postopek izvršbe namreč na sodišču stoji že poldrugo leto – tudi zato, ker dolžnik ne plača sodne takse.

V paketu 396 milijonov evrov terjatev, ki jih je lani poleti od NLB odkupil ameriški sklad Pine River Capital, ki je v Sloveniji prisoten prek Ledave investicije, so bile tudi terjatve do Koloseja. NLB je teh v stečaju prijavila za 12,8 milijona evrov, od takrat so se natekle še obresti. Terjatve so zavarovane z nepremičnino – kompleksom kinodvoran v ljubljanskem BTC.

NLB je lani aprila vložila predlog za izvršbo te nepremičnine, ki jo je Racman že pred tem s Koloseja prenesel na družbo SIP Nepremičnine. Še dva predloga za izvršbo je vložila mesec dni kasneje. Skupaj je torej NLB vložila tri ločene predloge za izvršbo kinematografskega centra za terjatve po treh različnih kreditnih pogodbah.

Ker je banka terjatve nato prodala, je Ledava investicije predlog za vstop v postopek vložila septembra lani. Nato je preteklo pet mesecev, da je sodišče pozvalo SIP Nepremičnine, da se o tem predlogu izjasni in še pet mesecev, da je sodišče konec letošnjega julija izdalo sklep, s katerim je Ledava vstopila v izvršbo. Še vedno pa ni pravnomočen sklep o izvršbi, čeprav je od predloga minilo skoraj poldrugo leto.

Izvršilni postopek vodi okrajno sodišče v Ljubljani. »Kljub urgencam upnika, se nič ne dogaja, ni cenitev, obravnav. Medtem ko se izvršilni postopek vleče, vrednost nepremičnine pada, prihodek iz upravljanja kinematografskega centra pa se ne steka k Ledavi in hipotekarnim upnikom, ki so vpisani za njo, temveč k osebam, povezanimi z družbo Kolosej,« nam je pojasnil neimenovani vir.

Racmanov poslovni partner ne plača sodne takse

Odgovori iz sodišča kažejo, da postopek lahko učinkovito zavlačuje kar dolžnik SIP Nepremičnine, s tem ko ne plača sodne takse. To družbo vodi Racmanov poslovni partner Davorin Vidmar.

Na okrajnem sodišču so pojasnili, da omenjene tri izvršilne zadeve niso prednostne. V vseh treh je dolžnik vložil ugovor zoper izdane sklepe o izvršbi, po vložitvi ugovorov pa so bile v vseh vložene še zahteve za vstop novega upnika v izvršbo. Zahteve Ledave investicije so bile poslane dolžniku v izjavo. Prevladujoča sodna praksa nalaga obvezno vročanje zahtev upnikov v izjavo dolžniku še pred izdajo sklepa o vstopu novega upnika v izvršbo. Izvršilni postopek se bo lahko nadaljeval po pravnomočnosti sklepa o vstopu novega upnika v izvršilni postopek.

Do sedaj je bila sprememba upnika dovoljena le v izvršilnem postopku, ki ga je NLB vložila najprej, torej aprila lani. Vendar je dolžnik na to vložil pritožbo, za katero ni bila plačana sodna taksa. »Zato je bil danes izdan plačilni nalog za plačilo sodne takse in poslan dolžniku. Vsebinsko obravnavanje pritožbe bo mogoče v primeru pravočasno plačane sodne takse,« so nam konec prejšnjega tedna odgovorili na sodišču.

Na tem nam na vprašanje, koliko časa v povprečju traja postopek izvršbe, konkretnega odgovora niso dali: »Pojasnjujemo, da je pravnomočnost odvisna od več faktorjev, in sicer od dejstva, ali je vročitev dolžniku uspešna, ali je dolžnik zoper sklep o izvršbi vložil ugovor ipd.«

Manevri za rešitev nepremičnine

Spomnimo, v Delu smo v seriji člankov s pomočjo internih dokumentov ciprske družbe X6D razkrili tok denarja med družbami Sergeja Racmana v davčnih oazah in Sloveniji ter mrežo podjetij, ki jo je spletel od karibskih otokov do Uzbekistana.

Interni dokument X6D, katerega obstoj je potrdila nekdanja direktorica X6D Maria Costeira, je med drugim podrobneje pojasnil prodajo Kolosejevih nepremičnin na SIP Nepremičnine. Navaja namreč, da naj bi se dokumenti za prenos kinematografskega centra antedatirali.

Prodajna pogodba med Kolosejem in SIP Nepremičninami z datumom 14. julij 2014 naj bi se pripravila šele novembra tega leta. Racman je s prenosom nepremičnine to rešil pred NLB, ki bi se z unovčitvijo lahko poplačala. A največja slovenska banka v tem ni uspela in slabo terjatev do Koloseja prodala, posledice Racmanovih manevrov pa zdaj čuti ameriški sklad.

***

Vse o lastniških manevrih Sergeja Racmana lahko prebrete TUKAJ.