Bivše vodstvo Wells Farga še ob 75 milijonov dolarjev

Nekdanji glavni izvršni direktor še ob 28 milijonov dolarjev, nekdanja direktorica za poslovanje s prebivalstvom pa ob 47 milijonov.

Objavljeno
11. april 2017 16.32
Wells Fargo-Investigation
M. F. K., STA
M. F. K., STA
New York − Ameriška banka Wells Fargo od nekdanjih vodij − glavnega izvršnega direktorja Johna Stumpfa in direktorice za poslovanje s prebivalstvom Carrie Tolstedt − zaradi škandala z neavtoriziranim odpiranjem računov zahteva dodatnih 75 milijonov dolarjev odškodnine.

Wells Fargo, največji hipotekarni posojilodajalec v ZDA, je te dni izdal 110 strani dolgo poročilo o dejavnikih, ki so pripeljali do škandala, v okviru katerega so uslužbenci banke odprli več kot dva milijona fiktivnih tekočih računov in računov za kreditne kartice v imenu obstoječih strank, ki pa tega niso vedele.

Glede na poročilo je bil Stumpf prepočasen pri preiskavi oziroma kritičnem nadzoru nad prakso v diviziji poslovanja s prebivalstvom, prav tako ni zaznal resnosti problema pomembnega tveganja, ki ga je ta prinesel za sloves banke.

Poleg tega je bila struktura banke preveč decentralizirana, tako da je imelo vodstvo omenjene divizije preveč avtonomije, pri čemer pa ni želelo spremeniti prodajnega modela ali prepoznati pomembnega problema.

Dodatna odškodnina

Skladno s tem je Wells Fargo Stumpfu v ponedeljek naložil dodatnih 28 milijonov, Tolstedtovi pa dodatnih 47 milijonov dolarjev odškodnine. Skupaj bo škandal Stumpfa stal 69 milijonov dolarjev, Tolstedtovo pa 67 milijonov dolarjev.

Banka je zaradi škandala odpustila 5300 zaposlenih, Stumpf in Tolstedtova pa sta šla iz tega razloga lani v pokoj.