BTC City kot testni poligon za samovozeča vozila?

Poslovanje v prvem polletju 2017 je bilo uspešno: 6-odstotna rast prihodkov in 4,4-odstotna rast dobička.

Objavljeno
17. avgust 2017 17.56
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana – Družba BTC je v prvem polletju dosegla za 6 odstotkov višje prihodke kot v istem obdobju lani (5 odstotkov več od načrtovanih) in za 4,4 odstotka višji čisti poslovni izid (kar je 7,7 odstotka nad načrtovanim). K rasti je prispevalo predvsem dobro poslovanje logistične dejavnosti BTC, uspešni pa so bili tudi na drugih področjih. Poslovne površine imajo zasedene kar 97-odstotno.

Družba je letos zaključila urejanje enosmernih ulic v osrednjem delu malega mesta, posadila 177 novih dreves, 3500 grmovnic, uredila nove kolesarske in pešpoti ter tako prispevala k varnosti in pretočnosti prometa ter varstvu okolja. V Cityju je zaživel nov Trg mladih, s sodobno zasnovo, od pametnih klopi, do nove zazelenitve in opremljenosti, ki spodbuja socialno-družbeno življenje, ob tržnici pa nov Cvetlični trg.

Na podlagi pogodbe z MOL o javno zasebnem partnerstvu pripravljajo načrte in pridobivajo dokumentacijo za preureditev stare ljubljanske letališke zgradbe in stolpa. Nova restavracija v spomin na pionirska leta slovenskega letalstva bo umeščena na južnem delu Cityja, ob Atlantisu, svoja vrata za obiskovalce pa bo odprla v začetku jeseni prihodnje leto.

Družba je investirala tudi v posodobitev številnih lokalov in poslovnih prostorov ter infrastrukture na vseh lokacijah: v Ljubljani, Murski Soboti in v Novem mestu. S prihodom Ikee se bo precej spremenila podoba Cityja, saj bo nastala nova povezovalna cesta med Kajuhovo ulico in krožiščem pri Kratochwillu, jugozahodno od Kristalne palače pa bo zgrajen 1,5 hektarov velik zeleni park. Družba je investirala tudi v nov 1000 kvadratnih metrov velik objekt na logističnem centru.

Poseben zagon je razvoju mesta prinesel lani ustanovljen steber za digitalizacijo in inovacije, ki deluje uspešno v povezavi s tehnološko najnaprednejšimi svetovnimi korporacijami, ABC pospeševalnikom in stebrom Misija: Zeleno.

Letos je družba postala del »Slovenske iniciative 5G« v sklopu Agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki zagotavlja najhitrejše prenose internetnih podatkov. Izdelana je platforma Smart City, namenjena upravljanju mesta, kjer se zbirajo ključni kazalniki mesta za optimalno upravljanje in nudenje kvalitetnih storitev obiskovalcem. Začela se je izvajati platforma za t.i. kompetenčni center, kjer se ustvarjajo najnovejši trendi pametne logistike. Letos načrtujejo izvedbo projekta pametnega parkiranja, kar pomeni tehnološko infrastrukturo za celovito upravljanje prometa.

BTC ohranja funkcijo živega laboratorija: avtomobilski industriji bo predlagal, da bi City uporabila kot testno mesto za samovozeča cestna vozila. V projekt bodo vključeni tudi startupi.