Cantarutti: Intenzivno si prizadevamo za zagotovitev pogojev za Magno

Z veliko večino lastnikov zemljišč so že dosegli ustrezen dogovor in pripravili pogodbe. Ostajajo še veliki.

Objavljeno
27. januar 2017 13.10
Ministrstvo za gospodarstvo Aleš Cantarutti, državni sekretar Ljubljana 4.6. 2015
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Maribor − Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je ob robu današnjega kariernega sejma za mlade v Mariboru povedal, da se vsi vpleteni še naprej intenzivno ukvarjajo z zagotovitvijo vseh pogojev za prihod Magne v občino Hoče - Slivnica. Kot je poudaril, si investitor, če jim ne uspe, še vedno lahko premisli, a verjame v uspeh.

Cantarutti je dejal, da še vedno potekajo zelo intenzivni pogovori z lastniki zemljišč. Z veliko večino so že dosegli ustrezen dogovor in so pogodbe pripravljene, vlada pa je občini že odobrila tudi prvo tranšo za odkup zemljišč.

»Seveda pa obstaja še nekaj večjih lastnikov zemljišč, ki živijo od kmetijstva, s katerimi poskušamo individualno reševati zadeve ter pripraviti ustrezne ponudbe za ureditev nadomestnih zemljišč. Rešitve iščemo skupaj z lokalno skupnostjo, zato verjamem, da nam bo v prihodnjem tednu ali dveh uspelo tudi to poglavje dokončno zapreti,« je pojasnil državni sekretar.

Hkrati po njegovih besedah pripravljajo tudi pogodbo med državo, občino in investitorjem, kjer bodo zapisani vsi pogoji, sprejeti s posebnim zakonom, ki med drugim določa minimalno število delovnih mest, vrednost investicije in podobno. Če bo šlo vse po načrtih, Cantarutti pa verjame, da bo tako, bi lahko bil občinski prostorski načrt sprejet 20. februarja, kar bo po njegovem pomemben mejnik do dokončne zagotovitve investicije.

Optimističen je tudi glede dogovora s Perutnino Ptuj, ki bi se morala odreči delu kakovostnih zemljišč, najetih od sklada kmetijskih zemljišč, da bi te zagotovili kmetom. Kot je dejal, je bil minister Zdravko Počivalšek tudi z njimi v zadnjem času večkrat v stiku, tako da tudi na tem področju gredo zadeve v pravo smer.

Predstavniki kanadsko-avstrijske multinacionalke so sicer v četrtek v Hočah svoje načrte in s tem povezan vpliv na okolje predstavili tudi nevladnim in okoljevarstvenim organizacijam, saj trenutno poteka tudi postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja. Hoški župan Marko Soršak je medtem lastnikom zemljišč predstavil ponudbo, o kateri se morajo ti odločiti v tednu dni. Ta naj bi bila zadnja, kdor je ne bi sprejel, bi ga lahko v skladu z zakonom, sprejetim za ta namen, tudi razlastili.

Kot je znano, sta predsednik vlade Miro Cerar in minister za gospodarstvo Počivalšek pred kratkim tudi uradno potrdila informacije o prihodu Magne International oziroma njene graške družbe Magna Steyr v Slovenijo. Na območju bodoče proizvodne cone Hoče - Slivnica naj bi najprej zrasla ličarska delavnica za vsaj 400 zaposlenih, v končni fazi pa naj bi projekt nadgradili na 3000 novih delovnih mest.