Databox z novo investicijsko injekcijo

V slovesko-ameriški startup sta sklada tveganega kapitala Founder Collective in Accomplice vložila 3,3 milijona dolarjev.

Objavljeno
08. september 2015 11.15
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - V Databox, slovensko-ameriški startup s sedežem v Bostonu in na Ptuju, sta ameriška investicijska sklada investirala 3,3 milijone dolarjev.

Po uspešnem letu 2014, ko so med drugim podpisali pogodbi z velikima ameriškima trgovskima verigama Staples in Sears, nadaljujejo svojo pot na ameriškem trgu. »Glede na uspešno lansko leto smo imeli letos izjemno veliko interesa investitorjev in smo lahko sami izbirali, kakšnega poslovnega partnerja podjetje potrebuje,« je povedal eden od soustanoviteljev Davorin Gabrovec. Dodal je, da so se odločili za ameriška sklada tveganega kapitala Founder Collective in Accomplice (bolj znan kot Atlas Ventures).

Tako Founder Collective, ki je tudi eden izmed prvih investitorjev v startup Uber, ki drastično spreminja taksi industrijo in je v tem trenutku ocenjen na več kot 40 milijard dolarjev, kot tudi Accomplice, prej Atlas Ventures, ki upravlja z več kot dvema milijardama dolarjev premoženja, sta bila nad produktom, ekipo in potencialom rasti navdušena.

Ena najbolj obetavnih panog

Databox razvija poslovno rešitev, ki vodstvenim kadrom v podjetjih pomaga dostopati do ključnih poslovnih informacij in jim jih pravočasno dostavlja na njihove mobilne naprave. Področje, v katerega posega, je nekakšen presek mobilnih rešitev, obdelave podatkov in analitike ter velja za eno izmed najbolj obetavnih panog v IT industriji.

»Databox je v tem segmentu nekaj posebnega, saj iz preobilja poslovnih podatkov, v katerem se utapljajo sodobna podjetja, izlušči najpomembnejše indikatorje poslovanja in o njih sproti obvešča vodilne, ne da bi za to potrebovali veliko tehničnega dela," je dejal Swami Kumaresan, ki se je Databoxu pred kratkim pridružil kot direktor. Swami Kumaresan je bil pred tem eden ključnih direktorjev v podjetju Carbonite in je podjetju pomagal pri rasti od pet do 400 zaposlenih, 100 milijonov dolarjev letnega prometa ter kasneje tudi pri vstopu na ameriško borzo IPO (Nasdaq: CARB).

Investicija za gradnjo ekipe

Ustanovitelja Databoxa sta Ptujčana Davorin Gabrovec in Vlada Petrović, ki sta bila z ekipo pred dvema letoma sprejeta v enega najboljših podjetniških inkubatorjev na svetu, TechStars v Bostonu. Pred dvema letoma so del svoje ekipe preselili v ZDA, razvoj produkta pa ohranjajo na Ptuju.

Ekipa Databoxa (tako ptujski kot bostonski del) se je v zadnjih nekaj tednih že potrojila in šteje 25 sodelavcev. Sredstva investicije bodo v celoti namenjena gradnji ekipe in nadaljnjemu razvoju produkta. Podjetje za jesen načrtuje kar nekaj novosti, predvsem še odločnejši korak naprej k preprosti konfiguraciji in povezljivosti Databoxa z drugimi poslovnimi rešitvami z minimalno tehničnega predznanja.