Delničarji Gorenja danes o menjavi Voljča in Slavinca

Spremembo so predlagali delničarji, ki imajo slabih 14-odsototkov kapitala družbe.
Objavljeno
08. januar 2018 16.23
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – Delničarji Gorenja bodo imeli na današnji skupščini na dnevnem redu le eno točko, to je odpoklic prvega nadzornika in njegovega namestnika Marka Voljča in Uroša Slavinca, ki ga zahtevajo nekateri nezadovoljni delničarji. Kapitalska družba (Kad) je že napovedala, da predlaganega odpoklica ne bo podprla, in tudi po neuradnih informacijah je mogoče sklepati, da sprememb v nadzornem svetu velenjske družbe danes še ne bo.

Zamenjavo je novembra prek družbe Home Products Europe zahteval Philip Sluiter, nekdanji lastnik nizozemskega Ataga, ki je krajši čas že sedel tudi v upravi Gorenja. Za nova nadzornika je predlagal sebe in Roberta Lična. Tej zahtevi so se pozneje pridružile tudi Raiffeisenbank Austria, Splitska banka in Unicredit bank Hungary, za delom teh delnic pa stoji hrvaški vlagatelj Kristijan Floričić. Predlagatelji imajo skupaj nekaj manj 14-odstotkov kapitala. Podporo predlogu je že napovedalo tudi Društvo delničarjev GRVG, ki ga zastopa Matej Tomažin.

Drugače pa menijo v državnem Kadu, ki ima 16,4-odstotni delež. Nadzorni svet Kada je včeraj podprl predlog uprave, da na skupščini Gorenja ne bo glasoval za predlagani odpoklic dveh nadzornikov. »Kad pričakuje, da se bo do planirane majske skupščine družbe Gorenje, sestava nadzornega sveta celovito preučila in bo posledično za družbo Gorenje imenovan stabilen nadzorni svet za prihodnje obdobje,« so pojasnili svojo odločitev.

Nezadovljni lastniki zahtevo po zamenjavi Voljča in Slavinca utemeljujejo z Gorenjevimi slabimi rezultati in nedoseganjem ciljev iz strateškega načrta družbe do leta 2020, predvsem glede razdolževanja. Izpostavljajo pa tudi preveč prijateljski odnos med omenjenima nadzornikoma in predsednikom uprave Gorenja Franjem Bobincem. Kot je razumeti, pričakujejo, da bi spremembam v nadzornem svetu sledila tudi prevetritev uprave. Aktualnim nadzornikom se sicer mandat izteče julija letos.