Dobavitelji Agrokorja ustanavljajo združenje

Poleg Kraša bodo v njem še Adris, Atlantic grupa, British American Tobacco, Podravka, Mlinar, Franck in druge družbe.
Objavljeno
11. december 2017 16.47
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Zagreb – Koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev hrvaškega koncerna Agrokor je danes sporočila, da bodo v sredo izpeljali ustanovitveno skupščino združenja dobaviteljev največje hrvaške družbe, da bi čim bolje zavarovali skupne interese. Združenje ustanavljajo v pričakovanju razkritja načrta za prestrukturiranje koncerna.

Ustanovitvena skupščina združenja, na kateri bodo izbrali vodstvo, bo v prostorih družbe Kraš v Zagrebu v sredo, so napovedali. V okviru združenja želijo delovati kot partner izredne uprave in tudi bank upnic.

»Dobavitelji so ugotovili, da s samostojnim delovanjem ne morejo ustrezno uresničiti začrtanih ciljev, s formalnim združevanjem pa lahko okrepijo prizadevanja za zaščito interesov,« so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Ob tem so poudarili, da se zavedajo pomembnosti obstoja koncerna kot tudi svoje vloge pri tem.

Vabilo v združenje so poleg Kraša dobile še družbe Adris, Atlantic grupa, British American Tobacco, Podravka, Mlinar, Franck in še nekatere, je danes poročal Jutarnji list. V pozivu pa so navedli, da kmalu pričakujejo načrt prestrukturiranja koncerna, ki ga bo predstavil izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak.

Dobavitelji bodo z združenjem poskusili okrepiti pravni položaj, saj želijo imeti svojega predstavnika v svetu upnikov Agrokorja, ko bo ta oblikovan.

Še vedno živa ideja o prevzemu

Zagrebški časnik navaja neuradne informacije, da bodo dobavitelji blaga in storitev dobili poplačanih med 75 in 85 odstotkov svojih terjatev od Agrokorja, medtem ko dobavitelji, ki so kreditirali Agrokor s finančnimi menicami, lahko računajo na poplačilo približno polovice svojih terjatev. Najslabše naj bi jo odnesle ostale finančne institucije, ki lahko pričakujejo povrnjenih med 10 in 40 odstotkov svojih terjatev.

Časnik še navaja, da je še vedno aktualna tudi ideja, da bi dobavitelji, kot sta Adris in Atlantic, ob sodelovanju drugih družb in hrvaških pokojninskih skladov v prihodnjem lastniškem prestrukturiranju koncerna poskusili prevzeti nekatere dele Agrokorja.