Duol v Grčiji sklepa posle

Postavili so večnamensko športno dvorano, vredno 200.000 evrov. Polovica že plačana, druga bo v približno treh mesecih.

Objavljeno
07. julij 2015 11.17
mpi*Olaj
Ba. Pa, gospodarstvo; STA
Ba. Pa, gospodarstvo; STA
Ljubljana − Medtem ko Grčija zaradi svojih finančnih težav v zadnjih dneh in tednih polni naslovnice časopisov, pa v povezavi s to južnoevropsko članico območja evra prihajajo tudi dobre novice. Slovensko podjetje Duol je namreč − v duhu časa − v grškem mestu Drama postavilo večnamensko športno dvorano, vredno 200.000 evrov.

Zgodovina projekta sega približno dve leti nazaj, ko se je Duol prijavil na prvi javni razpis za gradnjo večnamenske športne dvorane. Po dveh letih so februarja letos podpisali pogodbo, vredno 200.000 evrov. Polovico sredstev zagotavlja lokalna skupnost, torej mesto Drama na severovzhodu Grčije, drugo polovico pa predstavljajo evropska sredstva, je po srečanju Slovensko-ruskega poslovnega sveta v Ljubljani v ponedeljek za STA povedal direktor podjetja Duol Dušan Olaj.

Ne glede na zadnje dogodke − v Grčiji je v nedeljo potekal referendum, na katerem so Grki prepričljivo zavrnili pogoje mednarodnih upnic v zameno za finančno pomoč, grške banke pa so zaprte že več kot en teden − so dvorano proizvedli in dostavili pravočasno ter jo pred približno enim tednom tudi montirali, tako da že stoji. Polovico plačila so že dobili, drugi polovico pa pričakujejo v približno treh mesecih.

To je že tretji Duolov projekt v Grčiji, trenutno pa imajo v igri še dva oziroma tri, vendar si Olaj ne upa ničesar napovedovati. »Dokler ne podpišemo pogodbe, smo enako daleč in enako blizu projektu,« je dejal in dodal, da Grčija »že lep čas funkcionira tako, kot je funkcionirala včeraj, danes in bo verjetno tudi jutri«.

Po njegovem mnenju moramo politiko in bankirje ločiti od realnega sektorja. »Poslovanje med podjetji je sicer oteženo, vendar stvari potekajo normalno. Da je Grčija v krizi, se vidi po tem, da so bistveno manjše investicije v športno infrastrukturo in na splošno v javno infrastrukturo,« je pojasnil.

Podjetje Duol bo letos po načrtih podvojilo lansko realizacijo. Olaj pričakuje okoli deset oziroma 11 milijonov evrov prihodkov, medtem ko je o dobičku še prezgodaj govoriti. Izboljšanje poslovanja gre predvsem na račun nove niše v kmetijstvu − rastlinjakov in skladišč za kmetijske proizvode − ter industrijskih šotorov.