EBRD ne zanika interesa za Petrol

Razvojna banka je bila tudi največji kupec obveznic družbe.
Objavljeno
21. november 2017 17.23
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana – V Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) ne komentirajo možnosti, da bi kupili do pet odstotkov delnic Petrola. S takšnim scenarijem pa bi bili zelo zadovoljni slovenski odločevalci, ki imajo po naših informacijah na mizi že tudi predlog za odkup 0,5 odstotka Petrola od slabe banke.

Glede podjetij, ki so uvrščena na borzo, ne dajemo izjav, so nam odgovorili na EBRD, ko smo preverjali neuradne informacije, da bi lahko ta banka kupila do pet odstotkov naše energetske družbe.

Kot je znano, je trenutno na prodajni polici kar 16 odstotkov Petrola. NKBM namreč že od septembra išče kupca za dva odstotka svojih delnic v tej družbi, svoj umik iz 12,8-odstotnega deleža pa je napovedala tudi slovaško-češka finančna skupina J & T, ki menda prav tako že išče kupce za svoje delnice. Poleg tega naj bi do konca leta 1,7 odstotka Petrola začela prodajati tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Zanimiv zaradi trajnostnega razvoja

Čeprav EBRD načeloma ne vlaga tam, kjer obstaja tržni interes – in delnice Petrola so vsaj za portfeljske vlagatelje zanimive –, je mogoče izvedeti, da bi lahko bila ljubljanska družba za to banko zanimiva zaradi svoje usmeritve v trajnostni razvoj in obnovljive vire energije.

To bi bilo mogoče razumeti tudi iz tega, da je četrtino obveznic, ki jih je Petrol izdal junija letos, kupila prav EBRD. Skupna nominalna vrednost izdanih obveznic je znašala slabih 33 milijonov evrov, od tega jih je za dobrih osem milijonov menda kupila EBRD. Tega sicer ni na njenem seznamu objavljenih projektov v Sloveniji, prav tako nam na vprašanje o tem niso odgovorili. Iz obvezniške knjige pa je razvidno, da je 8207 obveznic Petrola na skrbniškem računu luksemburške Clearstream banking, iz česar je mogoče sklepati, da EBRD omenjene lastniške vrednostne papirje hrani pri njih. Banka je s tem največja posamična lastnica Petrolovih obveznic.

Lastniškemu vstopu EBRD v Petrol so menda naklonjeni tudi v vladnih vrstah, saj menijo, da bi se s tem stabilizirala lastniška struktura podjetja, ki je v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljeno kot pomembna naložba. Država, ki ima v tej družbi slabih 33 odstotkov delnic, že nekaj časa išče način, s katerim bi preprečila, da bi omenjenih 16 odstotkov kupil nezaželen lastnik.

Predlog za dokup Petrola

Tako ima ministrstvo za finance po naših informacijah že na mizi tudi predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) za odkup dodatnih pol odstotka delnic Petrola, ki so v lasti DUTB. Ministrstvo se do tega menda še ni opredelilo, saj želi študijo o ekonomski upravičenosti nakupa, poleg tega pa želi še dodatno preveriti, ali državni lastniki s tem morebiti ne bi kršili prevzemne zakonodaje. Spomnimo, da je država v preteklosti zaradi nepremišljenih dokupov delnic v Petrolu že ostala brez glasovalnih pravic. Za omenjeni delež bi morala država odšteti okoli 3,5 milijona evrov.