Uradno: Elan je vrnil nedovoljeno državno pomoč

Z ministrstva za finance so ravnokar sporočili, da je Elan že vrnil nedovoljeno državno pomoč iz leta 2008.

Objavljeno
14. september 2015 14.58
račič ispo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana - Begunjski proizvajalec smuči Elan je rešen grožnje s stečajem, saj je kupec Elana VR Capital v petek pozno popoldan na račun ministrstva za finance nakazal denar za vračilo tako imenovane nedovoljene državne pomoči Elanu, so ravnokar potrdili na finančnem ministrstvu.

»Družba Elan je v petek na podračun RS nakazala nekaj več kot 12 milijonov evrov in tako vrnila državno pomoč, ki jo je prejela leta 2008. Ministrstvo za finance bo jutri preko proračuna nakazalo denar upravičencem, t.j. podjetjem (KAD, DSU in Triglav naložbe), ki so leta 2008 dokapitalizirala Elan. Kapitalska družba bo prejela približno 5,7 milijonov evrov, DSU 1,7 milijonov in Triglav naložbe 2,5 milijonov evrov ter pripadajoče obresti. S tem bo tudi izpolnjena obveznost Republike Slovenije kot izhaja iz sklepa Evropske komisije o dolžnosti izterjave nedovoljene državne pomoči,« so ravnokar sporočili iz ministrstva za finance.

Do vračila prihaja tik pred iztekom treh let, odkar je Bruselj naložil Elanu, da mora vrniti državno pomoč, ki je bila po oceni Evropske komisije nedovoljena. Ker Elan sam denarja ni imel, je bila edina rešitev njegova privatizacija, a se je iskanje kupca vleklo več let, saj je več prodaj padlo v vodo.

Do pomembnega premika v reševanju agonije begunjskega proizvajalca je prišlo letos spomladi, ko so usodo Elana v svoje roke vzeli upniki, zlasti glavna upnica DUTB, ki je prodala svojo 14-milijonsko terjatev do begunjske družbe svetovni finančni korporaciji Bank of America Merrill Lynch (BAMLI). S tem je BAMLI odprla tudi pot za podpis pogodbe o prodaji Elana ruski investicijski skupini VR Capital, ki upravlja največji finančni sklad v Rusiji. VR Capital se je v nakup Elana menda vključil že lani, v Elanu naj bi ostal najmanj pet let, je slišati neuradno.

Stari grehi padli z ramen Elana

Kot smo že poročali, je ministrstvo za finance že v petek izdalo odločbo o vračilu državne pomoči, s čimer je bil izpolnjen pogoj za nakazilo sredstev. O tem je po dosegljivih informacijah odločal tudi nadzorni svet Elana, ki se je sestal prejšnji teden.

»Republika Slovenija ni bila vpletena v dokapitalizacijo, se pa v zadevi pojavi kot stranka v postopku, ker je za izvedbo odločbe o vračilu pomoči vedno odgovorna država in je sklep nanjo tudi naslovljen. Vračilo državne pomoči se izvede v skladu z določbami nacionalnega prava, zato je ministrstvo za finance izdalo upravno odločbo, s katero je družbi Elan naložilo vračilo državne pomoči tako, da dolgovan znesek nakaže na podračun proračuna republike,« sporočajo z ministrstva.

Upravičenci do vračila državne pomoči so nekdanji državni lastniki Elana, Kapitalska družba, DSU in Triglav Naložbe. Če Elan ne bi vrnil državne pomoči, bi Evropska komisija lahko sprožila tožbo proti Sloveniji in zaradi neizterjave nedovoljene državne pomoči Sloveniji določila dodatno finančno kazen.

Kupec Elana VR Capital je imel po kupoprodajni pogodbi sicer čas za vračilo nedovoljene državne pomoči do srede oktobra, a je, kot kaže, pohitel ter se s tem izognil plačilu dodatnih obresti. Ko so nekdanji lastniki leta 2008 dokapitalizirali Elan, so mu zagotovili 10 milijonov evrov svežega kapitala, danes pa mora Elan skupaj z obrestmi vrniti že približno 12 milijonov evrov. Spomnimo še, da se je prvi rok za vračilo pomoči iztekel junija 2013, ko je Bruselj Sloveniji odobril odlog plačila, dokler podjetje ne bo prodano.

V kakšni obliki sta bodoča lastnika Elanu zagotovila vračilo državne pomoči v tem hipu še ni znano, predvidevati pa gre, da bo Elan sredstva za vračilo dobil v obliki posojila. Ob tem velja spomniti, da je bil eden od pogojev, ki sta ga kupca postavila za finalizacijo posla, tudi poravnava z nekdanjimi vodilnimi Elana, zlasti vodstveno ekipo Uroša Koržeta. Spet neuradno je slišati, da naj bi bila poravnava s Koržetom že dogovorjena, obe strani (Elan in Korže) naj bi tudi umaknili tožbe iz tega naslova.