Elan vstopa v fazo rasti in razvoja

Prodajni postopek družbe Elan je z vrnitvijo državne pomoči zaključen. Novi lastniki z velikimi načrti.

Objavljeno
15. september 2015 18.30
jer smuči
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Elan je vrnil domnevno nedovoljeno državno pomoč državi, s čimer je izpolnil svojo obveznost ob podpisu pogodbe z novimi lastniki, so sporočili iz družbe in dodali, da je tako zadnja faza prodajnega postopka zaključena. »Po eni strani so s tem zagotovljeni pogoji za stabilizacijo družbe in njenega poslovanja, po drugi strani pa verjamemo, da s tem dejanjem Elan vstopa v fazo dinamične rasti in razvoja družbe,« pravijo v upravi Elana. Stabilizacija poslovanja družbe po podpisu prodajne pogodbe se nakazuje tudi v poslovnih rezultatih za letošnje obdobje prvi osmih mesecev, saj so prihodki od prodaje družbe Elan že presegli prihodke iz enakega obdobja lani, so zapisali v sporočilu za javnost.

»Glede na trenutni obseg naročil za drugo polovico leta načrtujemo, da bodo prihodki skupine Elan v letu 2015 vsaj za 5% višji kot leto poprej,« ocenjuje predsednica uprave Elana Andreja Košir.

Richard Deitz, predsednik novega lastnika Elana družbe VR Capital Group, matične družbe VR Global Partners, L.P. pa je dejal, ga veseli zaključek postopka: »Družbi Elan smo izkazali podporo tudi pri vračilu državne pomoči in s tem dejanjem je Elan opravil s finančnimi bremeni iz preteklosti in sedaj lahko posvetimo vso svojo pozornost in prizadevanja poslovanju. S svetovno prepoznavno blagovno znamko podprto z inovativnimi tehnologijami in visoko kvalitetnim produktom je Elan dobro pozicioniran da okrepi svoj tržni položaj na vseh divizijah. Našo energijo bomo sedaj usmerili v pripravo poslovnega načrta, ki bo omogočil družbi, da izkoristi svoje prednosti in tržni položaj za trajnostno rast prihodkov in dobička. Elan v Sloveniji uživa kultni status in veselimo se, da bomo to lahko gradili naprej,« je dejal.

Po uspehu v Katarju računajo na nove posle

Elan krepi svoj tržni delež na področju smuči lastne blagovne znamke, kjer so v letu 2015 ponovno (že tretjič zapovrstjo) dobili nagrado PlusX za najbolj inovativno blagovno znamko športne opreme, zelo dobri pa so tudi nedavno objavljeni rezultati testov smuči v mednarodnih revijah. V lanskem letu so beležili pomembno rast prodaje plovil. Stremijo k temu, da se po kriznih letih ta prodaja krepi tudi v prihodnje. Najbolj rastoča je divizija vetrne energije, kjer s proizvodnjo kompozitov postajajo pomemben gradnik Elanove rasti in razvoja za obdobje do leta 2020, so sporočili z družbe.

Tudi pri opremi športnih dvoran imajo nekaj pomembnih načrtov in računajo na nove posle, še po posebej po uspehu v Katarju, kje je hčerinska družba Elan Inventa ob zadnjem svetovnem prvenstvu v rokometu opremila njihove dvorane. »Krepitev poslovanja in tržnega deleža, ter vrsta nagrad, ki jih ves čas prejemamo v podjetju s področja inovativnosti in designa potrjujejo, da ima podjetje dober potencial in veliko priložnosti za razvoj, ki so ga zagotovo prepoznali tudi investitorji,« je povedal član uprave Elana Leon Korošec.