Fuse dobiček prepušča »keramikom«

Fuse izpolnjuje obljubo, dano ob lanskem prevzemu izlaškega Etija, da bo dobiček vlagal v razvoj.

Objavljeno
25. avgust 2017 02.22
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Izlake - Novi lastnik izlaškega Etija, nizozemski Fuse, izpolnjuje obljubo, dano ob lanskem prevzemu, da bo dobiček vlagal v razvoj. Na skupščini delničarjev, ki bo v ponedeljek, bodo med drugim odločali tudi o tem, da bilančni dobiček za leto 2016 v višini nekaj manj kot 248.000 evrov ostane nerazporejen.

Ko je nizozemski Fuse lani za 27,5 milijona evrov kupil eno zadnjih zasavskih gospodarskih »utrdb«, je bilo mnogo ugibanj, kaj prevzem pomeni za nadaljnjo usodo tega uspešnega slovenskega izvoznika in za obstoječa delovna mesta. Iz izjav predstavnikov Fuseja, ki so ga štiri avstrijske družine, združene v mednarodno skupino Adlinger, na Nizozemskem ustanovile zgolj za potrebe odkupa Etija, je bilo že na začetku jasno, da bodo dividende, o katerih so glasovali na lanski oktobrski skupščini, zadnje. Lani so v Etiju od 2,56 milijona evrov čistega dobička, ustvarjenega v 2015, za dividende namenili skoraj 700.000 evrov.

Najuspešnejši na trgih zahodne Evrope

Ravno lani je Eti prvič v 67-letnem obstoju prebil tudi magično stomilijonsko prihodkovno mejo. Iz povprečja oziroma od zastavljenih planov so štrleli tudi drugi kazalniki poslovanja: 7-odstotna planirana rast in več kot 30-odstotna rast neto dobička. Dobiček se je ustavil pri 3,6 milijona evrih in je bil za tretjino višji kot v 2015, zadolženost pa je padla na dobrih sedem milijonov evrov, kar je manj kot enkratnik kazalnika EBITDA. Trendi v poslovanju se letos nadaljujejo. Po podatkih Tomaža Berginca, predsednika uprave, so v prvi polovici leta imeli 7-odstotno rast, kar je nad planom. Najuspešnejši so bili na trgih zahodne Evrope z 19-odstotno rastjo.

Na skupščini se bodo seznanili tudi s sestavo šestčlanskega nadzornega sveta (NS), kakršen velja od junija in v katerem imajo delavci dva predstavnika. Tri »stare« predstavnike kapitala so v NS že decembra lani zamenjali novi: Ernst Reichmayr, ki je tudi prvi nadzornik, Hans Jorg Kaltenbrunner in Wolfgang Leitner. Po odstopu Dejana Pangeršiča z mesta člana NS, ki zastopa interese delavcev, pa v njem »v imenu delavcev« do konca mandatov, do novembra 2019, ostajata Aleksander Cilenšek in Andrej Smrkolj. Z junijem je nov nadzornik, ki zastopa interese delničarjev, postal še Aleš Lunder.

Eti v svojem premoženju po novem nima več lastnih delnic. Na aprilski skupščini so jih sklenili umakniti, manjšinske delničarje pa za »primerno denarno odpravnino« izključiti. Fuse je s prevzemno ponudbo za približno 30-milijonsko »kupnino« sicer postal 99,38-odstotni lastnik vseh Etijevih delnic z glasovalno pravico ali lastnik skoraj 460.000 delnic. Delnice, katerih imetnik ni bil (2857), zmanjšanih za dobrih 39.000 lastnih delnic, je bil pripravljen odkupiti po isti ceni, ki je veljala tudi v prevzemni ponudbi - to je po 55 evrov za delnico.

Eti se tudi letos ni izneveril tradiciji razpisa štipendij. Skupaj z družbo Eti Proplast je za šolsko leto 2017/18 razpisal 17 kadrovskih štipendij v orodjarstvu, strojništvu, elektrotehniki in mehatroniki. Razpis je odprt do 20. septembra.