Gorenje v prvem polletju več kot podvojilo čisti dobiček

V prvi polovici leta je Skupina Gorenje v primerjavi z lanskim prvim polletjem povečala prihodke od prodaje in tudi čisti dobiček.

Objavljeno
25. avgust 2017 11.30
Š. K.
Š. K.
Velenje - Skupina Gorenje je v prvih šestih mesecih ustvarila 623,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,3 odstotka več kot v lanskem prvem polletju. Za 12 odstotkov so povečali tudi primerljivi dobiček iz poslovanja pred amortizacijo, ki znaša 40,6 milijona evrov. Skupina je tako v primerjavi z enakim obdobjem lani več kot podvojila polletni čisti dobiček, ki znaša 4,4 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Gorenja, so največjo rast prodaje dosegli na trgih izven Evrope, kjer so zabeležili skoraj 30-odsotno rast prodaje, pa tudi v zahodni Evropi na trgih Beneluksa in na trgih vzhodne Evrope. Povečali so prodajo predvsem v Severni Ameriki, Avstraliji, na Bližnjem in Daljnem vzhodu, Kavkazu ter v Aziji.

Za investicijska vlaganja so v prvem polletju namenili 30,7 milijona evrov, kot so sporočili, je bil največji del namenjen razvoju novih izdelkov. Med pomembnejšimi razvojnimi novostmi prvh šestih mesecev so novi vgradni hladilno-zamrzovalni aparati za blagovni znamki Gorenje in Pelgrim, novi samostojni štedilniki za blagovno znamko Gorenje, hladilnik Gorenje Retro Special Edition in prenovljena linija aparatov Gorenje Ora Ito 2.

Skupina Gorenje je imela v prvi polovici leta povprečno 11.021 zaposlenih, kar je 384 več kot v lanskem prvem polletju.