Gorenju za svetovni razvoj

Prek skupnega mehanizma z EK bo EIB Gorenju za razvoj posodila 50 milijonov evrov.

Objavljeno
17. maj 2016 12.19
Brane Piano
Brane Piano

Velenje – Do leta 2019 bo Gorenje od Evropske investicijske banke počrpalo 50 milijonov evrov posojila z zapadlostjo sedmih let, Gorenje pa s tem zadolženosti ne bo povečalo. To je le del 24 milijard evrov, ki jih bosta Evropska investicijska banka in evropska komisija v naslednjih sedmih letih zagotovili evropskemu gospodarstvu za inovacije in raziskovanje ter konkurenčnost.

Pogodbo o posojilu sta včeraj ob navzočnosti predsednika vlade Mira Cerarja in evropske komisarke za mobilnost in promet Violete Bulc podpisala predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac in podpredsednik EIB László Baranyay. Po Bobinčevih zagotovilih bodo sredstva porabili za financiranje štiriletnega programa raziskav, razvoja in inovacij.

»Gorenje si je že pred časom zastavilo cilj, da hoče biti po inovacijah prvo na svetu v svoji panogi. Do leta 2020 želimo imeti 1,5 milijarde evrov prihodkov, podvojiti želimo 100 milijonov evrov iz prodaje premijskih aparatov in podvojiti tudi 100 milijonov evrov iz prodaje zunaj Evrope in Rusije. Smo največje domače industrijsko podjetje, izvozimo 95 odstotkov proizvodnje in smo ob Krki največji izvoznik, zaposlujemo 10.000 delavcev, od tega 4000 v tujini. S posojilom EIB bomo hitreje razvijali izdelke, del sredstev pa bomo usmerili tudi v njihovo digitaliziranje,« je dejal Franjo Bobinac.

Baranyay je poudaril, da banka in komisija tako podpirata Gorenjev program raziskav, razvoja in inovacij ter proizvodnjo inovativnih in do okolja prijaznih električnih aparatov v več državah članicah, kjer Gorenje deluje, to pa bo pripomoglo tudi h krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva.