Heineken ničesar ne prepušča naključju

Heineken bi prevetril tudi upravo v Laškem, Podravka se krepi v Žitu.

Objavljeno
10. november 2015 18.41
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Ljubljana – Nizozemski Heineken na široka vrata vstopa v Pivovarno Laško tudi z novimi nadzorniki, ki bodo bedeli nad upravo. O novem NS bodo odločali na skupščinah obeh pivovarn v četrtek, kmalu gre pričakovati tudi objavo ponudbe za prevzem, s čimer bo Laško dokončno prešlo pod okrilje tretjega največjega svetovnega pivovarskega velikana.

Objava ponudbe za prevzem bo veliki finale sage o prodaji Pivovarne Laško, ki je od oktobra že v 53-odstotni lasti nizozemskega Heinekena. Kot določa zakon, mora nizozemski kupec zdaj enako ceno kot konzorciju prodajalcev (25,56 evra na delnico) ponuditi še preostalim delničarjem, ki svojih delnic še niso imeli možnost prodati.

Mednarodno obarvan NS

Če bodo ponudbo za prevzem sprejeli vsi delničarji, bo Heineken za Laško odštel skupaj dobrih 223 milijonov evrov. Dobro polovico zneska, približno 120 milijonov evrov, je že poravnal ob oktobrskem nakupu večinskega deleža pivovarne in si s tem odprl vrata, da v nadzorni svet obeh pivovarn postavi nadzornike po svoji meri. Kot je razvidno iz sklica četrtkovih skupščin, bo Heineken povsem prevetril nadzorna sveta, ki bosta poslej tudi mednarodno obarvana. Natančneje: po predlogu Heinekena bodo nad upravo v Laškem po novem bedeli kadrovska direktorica v Heineken International za Evropo Marta Natalija Bulhak, direktor kontrole poslovanja za Evropo Lucan Antonius van Haastrech, izvršni direktor Heineken International za Evropo Dimitar Alexiev Dimitrov in generalni direktor avstrijske Brau Union Markus Alfred Liebl.

Čeprav so vsi štirje člani sedanje uprave (Dušan Zorko, Mirjam Hočevar, Marjeta Zevnik, Matej Oset) predlagani tudi za novo upravo, se iz sklica četrtkove skupščine nakazuje, da nizozemski lastnik vodenja pivovarne vendarle noče prepustiti naključju, temveč bo premešal tudi karte v upravi. Ta je zdaj po statutu največ petčlanska, po novem pa bo sedemčlanska, saj se bodo članom sedanje uprave pridružili Martin Hayes, ki bo pristojen za finance, Rumen Kolev, ki bo bedel nad marketingom, in Sasha Makarenko, ki bo pristojen za prodajo.

Imenovanje članov uprave odslej ne bo več vezano na predlog predsednika uprave, kot je v pivovarni veljalo doslej, ko je bilo to v pristojnosti Dušana Zorka. Koliko časa naj bi trajal mandat nove uprave, še ni znano. Pričakovati je, da bo štiriletni. Heineken je prevzel tudi dolg skupine Laško do bank, s čimer je v slovenski bančni sistem priteklo skupaj več kot 180 milijonov evrov.

Podravka že lastnica 64 odstotkov Žita

Na uspešnost prevzema upa tudi hrvaška Podravka, ki prevzema ljubljansko Žito. Hrvaški kupec za delnico Žita ponuja 180,10 evra, njegovo ponudbo pa lahko delničarji sprejmejo do vključno 23. novembra, razen če bi se veljavnost prevzemne ponudbe podaljša skladno z veljavno prevzemno zakonodajo. Ker je Podravka že pridobila 64-odstotkov lastništva v Žitu, kar je večinski delež, borzni svetovalci svetujejo, naj delničarji sprejmejo ponudbo Podravke. Ponujena prevzemna cena je nekoliko nad tržno, ki je bila včeraj 177,70 evra na delnico.