Igor Banič zapušča Pomgrad

Razlog za odhod naj bi bili različni pogledi na gradbeni posel z lastniki podjetja, ki ga obvladuje Stane Polanič.
Objavljeno
11. januar 2018 21.09
Nejc Gole
Nejc Gole
Ljubljana – Igor Banič odhaja z mesta predsednika uprave Pomgrada, enega večjih gradbenih podjetij v državi. Razlog za odhod naj bi bili različni pogledi na gradbeni posel z lastniki podjetja, ki ga obvladuje Stane Polanič, smo izvedeli neuradno.

O zamenjavi na vrhu podjetja bo menda v ponedeljek odločal nadzorni svet murskosoboškega gradbinca. Ob Baniču upravo sestavljata še Boris Sapač in Iztok Polanič.

Igor Banič je bil najprej član uprave, vodenje skupine SGP Pomgrad pa je prevzel marca leta 2015. Takrat mu je nadzorni svet podelil štiriletni mandat. S položaja odhaja v začetku leta, ki bo po napovedih odlično za gradbeno panogo. »Leto 2018 bo uspešno leto. Projektov bo dovolj, celo preveč,« nam je še prejšnji teden dejal Banič.

Tudi Pomgrad je sredi nekaterih velikih projektov. Magna jim je zaupala gradnjo lakirnice v Hočah. Po poznem začetku gradnje zaradi dolgotrajnega pridobivanja okoljevarstvenega soglasja Pomgrad zdaj prehiteva terminske načrte, tako da bi Magna lahko v sredini aprila začela montirati tehnološko opremo.

Veliko projektov

Med pomembnejšimi Pomgradovimi projekti so še obrat Leka na Prevaljah, rekonstrukcija železniške proge Poljčane–Slovenska Bistrica in montažni stanovanjski bloki na Švedskem v vrednosti 14 milijonov evrov. Pomgrad računa še na dela na nekaterih drugih projektih gospodarskih družb in državne, denimo na 242 milijonov evrov vredno nadgradnjo proge Maribor–Šentilj. Na razpisu za nadgradnjo odseka Pesnica–Šentilj je bil izbran Riko v sodelovanju z ruskim RŽD International, ki je v lasti Ruskih železnic, in madžarsko družbo Duna. Vendar je Pomgradu uspelo s pritožbo na državni revizijski komisiji, ki je odločitev naročnika razveljavila.

SGP Pomgrad je med največjimi gradbinci v državi. Lani je ustvaril 135 milijonov evrov prihodkov, od tega na tujih trgih okoli 25 milijonov evrov. Največji, 64-odstotni lastnik je družba Imo-Real. Njen polovični lastnik je Stane Polanič, četrtinska deleža pa imata Jožef Horvat in Anton Ravnič.