Ime dneva: Gotoky s Kickstarterjem preizkuša trg

Prvim podpornikom bo na voljo po za najmanj polovico nižji ceni, kot bo v redni prodaji.

Objavljeno
01. september 2017 12.15
Posodobljeno
02. september 2017 08.00
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Sredi meseca, natančneje 19. septembra, se bo nadgrajeni gotoky, naprava za brezžično komunikacijo s pametnim telefonom, predstavil na Kickstarterju. Prvim podpornikom bo na voljo po za najmanj polovico nižji ceni, kot bo v redni prodaji.

V slovenskem zagonskem podjetju Gotoky, v katerega je vložil Iskratelov investicijski sklad, so razvili napravo, ki omogoča brezplačno komunikacijo s pametnim telefonom, kjer ni mobilnega omrežja. Nadgrajeno napravo bodo predstavili v kampanji množičnega financiranja, kjer bosta prvim podpornikom dva gotokya v omejeni količini na voljo po 109 evrov, eden pa po 55 evrov, kasneje pa po 135 evrov oziroma 70 evrov. To je najmanj polovico nižja cena, kot bo v redni prodaji.

»Testirati želimo, kako se bo skupnost odzvala na naš produkt. Gre za to, da dobimo odzive ljudi, morda ideje za nadgradnjo produkta. Vse te informacije nam pridejo prav. Hkrati je lahko Kickstater dober kanal promocije, seveda, če je kampanja uspešna,« o razlogih za kampanjo na Kickstarterju pove soustanoviteljica Gotokya Katja Lipičnik. S kampanjo bodo tako preizkusili odziv ameriškega trga pa tudi drugih, saj se na platformi ti prepletajo.

Denis Lončar in Katja Lipičnik, soustanovitelja Gotokya. Foto: /Delo

Na Kickstarterju bo ekipa ponudila izboljšano različico gotoky D1, ki lahko deluje samostojno tudi brez pametnega telefona. Brez povezave s telefonom lahko shrani do 1000 sporočil. Poleg tega se bodo septembra predstavili v trgovinah Media Markt v Eindhovenu in oktobra v belgijskem Wilrijku, v njihovem Innovative Labu.

Redna prodaja v načrtu za prihodnji april

Redno prodajo gotokyjev pa bodo po načrtih začeli aprila prihodnje leto. Produkt bo certificiran s certifikati za Evropo in ZDA CE in FCC. Tehnologija pa je v procesu patentiranja.

Gotoky deluje prek radijskih valov, doseg naprave za uporabnike brez licence pa je okoli 15 kilometrov v gorah ali puščavi, v idealnih razmerah tudi mnogo dlje, v mestih pa do dveh kilometrov. Domet se s funkcijo relaya lahko podaljša dvakratno, torej na 30 kilometrov. Z omenjeno funkcijo se lahko vzpostavi novo omrežje, ki je popolnoma neodvisno.

Uporabniki naprav se lahko med seboj povežejo, pogovarjajo, pošiljajo sporočila in pozicijske podatke ali ob nesreči klice na pomoč (SOS). Poleg uporabe v športu in rekreaciji je naprava uporabna ob naravnih nesrečah, ko ostanejo mesta in območja brez mobilnega omrežja več dni ali tednov.

»Produkt je zelo kompleksen, zato ga ni preprosto skomunicirati,« pravi Lipičnikova. Napravo gotoky D1 prek povezave bluetooth povežemo s pametnim telefonom, na katerega smo prej namestili aplikacijo. Telefon nato namesto lastnih frekvenčnih oddajnikov uporablja gotoky D1, ki deluje na frekvencah 868 MHz in 915 MHz. Ker naprava lahko uporablja GPS-koordinate mobilne naprave, lahko te pošlje v omrežje.

Baterija v stanju pripravljenosti zdrži 72 ur, polni se prek mini USB-vhoda, naprava pa je odporna na vodo in prah. Vsebuje 0,5 in en vat odhodne moči, kar je skladno z zakonodajo v Evropi in ZDA ter na drugih trgih. »To je ena od prednosti naše naprave,« poudarja Lipičnikova.

Relejna funkcija je v stiski pomembna

Naprava omogoča glasovno in podatkovno komunikacijo, od navigacije do sledenja v realnem času (real time tracking). V krizni situaciji lahko uporabnik s pomočjo funkcije emergency location beacon pošlje klic v stiski na druge gotokye v bližini. Ta funkcija je relejna, kar je zelo pomembno, če se znajdeš v neprijetnem položaju.

Foto: arhiv Gotoky

»Naprava je za ameriški trg primerna tudi zato, ker imajo veliko težav z naravnimi katastrofami, kar se kaže tudi ob orkanu Harvey. V teh primerih se omrežja poškodujejo, komunikacija je tako rekoč nemogoča, zato lahko takšna naprava pomaga ljudem, da se počutijo bolj varne oziroma povezane,« razlaga Lipičnikova.

Podjetje se je lani uvrstilo med finaliste za nagrado slovenski startup leta, prejeli so nagrado za najbolj obetaven startup generacije nizozemskega pospeševalnika StartupBootCamp HighTechXL leta 2015 ter se novembra lani uvrstil še med sto najbolj perspektivnih evropskih startupov v okviru projekta New Europe 100.