Ime dneva: Platformo nadomesti osebnega učitelja

Niso bili zadovoljni z učnimi gradivi, zato so razvili platformo, s katero se učenci v krajšem času snov bolje naučijo.

Objavljeno
31. marec 2017 18.38
Openprof,Ljubljana Slovenija 24.03..2017 [Ime tedna]
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – »OpenProf je danes največja izobraževalna platforma v državi z največjo zbirko vaj s postopki, kadarkoli ustvarjeno,« pravi direktor podjetja Matej Posinković.

Platforma je nastala zaradi nezadovoljstva s šolskimi gradivi: »Ker nikoli nisem pristal na tezo, da je znanje težko, me je vedno jezilo, da znanje ni podano na način, ki bi bilo dostopno vsakomur.«

OpenProf je namenjen učencem in dijakom, njihovim staršem, učiteljem in profesorjem. »Za učence in dijake smo razvili aplikacijo, s katero se lahko v krajšem času izbrano snov bolje naučijo. Staršem pa zmanjšamo strošek za učna gradiva oziroma inštrukcije,« o sistemu razlaga Posinković in doda: »Po mnenjih uporabnikov, učiteljev in profesorjev gre za ena najboljših gradiv na trgu v smislu razumljivosti podajanja snovi. To ni presenečenje, saj smo ogromno energije posvetili prav razvoju načinov in metod, s katerimi naredimo razlago razumljivo in dostopno.«

Profesorji lahko hitro in enostavno shranijo gradiva v lastno zaporedje in svojo zbirko objavijo na portalu. Zbirke lahko prilagodijo šibkejšim, povprečnim ali močnejšim dijakom. Za učitelje je zelo pomembno, da so za namene pouka vsa gradiva dostopna brez omejitev.

»OpenProf je prvi sistem, ki učitelje in profesorje povezuje na nacionalni ravni in lajša dostop do kakovostnih gradiv,« pravi Posinković. Ravnatelji pa lahko z uporabo OpenProf znižajo stroške za učne potrebščine.

Trenutno glavne stranke dijaki

Sistem je brezplačen, plačljiv je le dostop do postopkov reševanja, s katerimi so opremljene vaje. Trenutno so njihove glavne stranke dijaki, ki OpenProf uporabljajo kot dodatek pri učenju oziroma kot alternativo inštrukcijam.

»Med strankami je tudi precej staršev oziroma starih staršev, ki s pomočjo OpenProfa osvežijo lastno znanje, da lahko nato učinkoviteje pomagajo svojim otrokom oziroma vnukom. Seveda, potem otroci oziroma vnuki OpenProf uporabljajo tudi samostojno,« razlaga sogovornik.

Med uporabniki je tudi veliko športnikov, ki lahko zaradi odsotnosti pri pouku hitro izgubijo stik z dogajanjem v šoli. »Kot zanimivost naj dodam, da imamo tudi že take stranke, ki so se s prehodom na OpenProf odrekle nakupom učbenikov,« pove Posinković. Pripravljajo tudi povsem nov sklop vsebin za osnovne šole.

Angelska investicija

Velik del razvoja so financirali iz lastnih sredstev, podprla jih je italijanska razvojna agencija TrenoRise, lani pa so prejeli angelsko investicijo Silicon gardens v kombinaciji s podporo slovenskega podjetniškega sklada. Zbrali so okoli 100.000 evrov, kar bo zadostovalo za dobro leto delovanja.

»Trenutno smo v »poinvesticijski fazi«, ko imamo razvojna sredstva, s katerimi moramo doseči zadane cilje. Z izpolnitvijo ciljev si bomo odprli možnost novega investicijskega cikla s še intenzivnejšim razvojem,« pravi Posinković.

Konkurenca sistemu so tiskani učbeniki, portali z inštruktorji, MOOC portali ter različni portali za samodejno reševanje vaj. »Če želimo OpenProf pripeljati med mednarodno prepoznane izobraževalne projekte, moramo dokazati, da imamo produkt, ki ga na izbranem trgu lahko prodamo, da naša rešitev rešuje težave učencev in dijakov tudi na drugih trgih in da smo, ob obeh prejšnjih pogojih, tudi sposobni izvesti proces razširitve,« zaključi Posinković.