Ime dneva: S hitro zaznavo mikrobov pocenijo proizvodnjo

Postati želijo vodilni na svetu v hitri detekciji bakterij v barvah na vodni osnovi. Širijo se že na zahod in v Rusijo.

Objavljeno
23. december 2016 17.49
Ekipa Microbium,Ljubljana Slovenija 22.12.2016 [Ekipa Microbium]
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Zaznavanje in analiziranje mikrobov je njihov vsakdan. S svojo rešitvijo pa znižujejo stroške proizvodnega procesa barv in zmanjšujejo možnost za okužbe z mikrobi v surovinah, polizdelkih in končnih izdelkih.

Mikrobi so večinoma neopazni in brez njih si ne moremo predstavljati življenja. »Včasih, ko se prekomerno namnožijo, pa v proizvodnji barv na vodni osnovi nase opozorijo posredno, in sicer tako, da spreminjajo kemijske in fizikalne lastnosti materialov,« razlaga Gregor Zupin, ustanovitelj še ne dve leti starega start-up podjetja Microbium, ki je skoraj od začetka član Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

V podjetju se ukvarjajo s hitro zaznavo mikrobov v industrijskih tekočinah in pitnih vodah. Njihove stranke pa so večji proizvajalci barv na vodni osnovi. Med njimi je tudi Helios TBLUS. Svoje poslovanje že širijo v zahodno Evropo in Rusijo.

»Postati želimo vodilni v hitri detekciji bakterij v tej panogi na svetu,« o ciljih pove Zupin in dodaja: »Naše rešitve znižujejo stroške proizvodnega procesa in zmanjšujejo možnost za okužbe z mikrobi v surovinah, polizdelkih in končnih izdelkih zaradi pravočasne in hitre zaznave bakterij z Microbium testerji in našo storitvijo implementacije v analitiko podjetja ali kontrolo kakovosti.«

Tester, ki je sestavljen iz več delov, lahko prilagodijo posameznemu podjetju, ker imajo podjetja znotraj panoge različne proizvode. S hitro detekcijo pa lahko podjetje že v parih urah vzorči, analizira in dobi rezultate. Doslej je industrija s klasičnimi načini detekcij bakterij rezultate dobila šele v nekaj dneh.

»Z našim produktom lahko v industrijskem obratu hitro identificirajo mikrobe in ukrepajo na primeren način. Na takšen način se zmanjšajo stroški proizvodnega procesa in tveganja za nastanek reklamacij strank. Hkrati se poveča tudi varnost končnih izdelkov,« razlaga Zupin.

Sodelujejo z Danci

Izkušnje, ki jih je Zupin pridobival v industrijskih laboratorijih in tudi na Kemijskem inštitutu, so pomagale pri iskanju tehničnih rešitev v omenjeni panogi. V pomoč mu je bilo tudi dansko podjetje Mycometer A/S, s katerim se je povezal na sejmu v Aziji. Mycometer je vodilno podjetje za hitro zaznavanje plesni v zraku in na površinah ter bakterij v pitnih vodah.

»Z Danci smo navezali dobre odnose in ponekod celo nastopamo skupaj kot eno podjetje. Oboji se zavedamo, da mikrobi predstavljajo industriji vedno bolj pereče izzive zaradi spremenjenega načina proizvodnje in zaradi okolju bolj prijaznih izdelkov. Zato zaznavanje bakterij v surovinah, polizdelkih in izdelkih postaja ključnega pomena za zagotavljanje konkurenčnosti in varnosti končnih produktov,« pravi Zupin.

Ustanovitveni kapital podjetja je priskrbel Zupin sam. Del stroškov iz razvoja pa je pokril s pomočjo subvencije Slovenskega podjetniškega sklada in sredstev iz kohezijskega sklada EU. Preostali stroški so se pokrili iz dobička od prodaje, ki ga je podjetje ustvarjalo že od ustanovitve.

»Zanimanje za mikrobiologijo imam že od srednje šole. Hkrati me zanimajo industrijski procesi. Ko sem to dvoje združil glede na potrebe in probleme, ki jih ima industrija, je nastal Microbium – podjetje, ki rešuje probleme na področju mikrobiologije v industrijskih procesih,« o tem od kod ideja razlaga Zupin.

Iščejo nove moči

Trenutno je v podjetju poleg Gregorja zaposlena še Meta Pirš Podobnik. »Gregor pokriva področje raziskav, razvoja in prodaje, jaz pa računovodstva, financ in marketinga. Če česa ne zmoreva sama, najameva zunanje strokovnjake,« pove Meta. Ker je dela in nalog vse več, bosta v prihodnjem letu v ekipo povabila novega člana.