Ime dneva: Slovenska »štorklja« pomaga pri zanositvi

Ekipa Baby Storka razvija napravo in aplikacijo za izračun plodnih dni. V nekaj letih želijo postati resen igralec na trgu.
Objavljeno
29. september 2016 19.57
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin
Ljubljana − Ekipa Baby Storka (stork v angl. pomeni štorklja) razvija napravo in aplikacijo za izračun plodnih dni, ki omogoča preprosto, hitro in natančno merjenje.

Kot pravi Tilen Mandelj, ki je zadolžen za marketing, želijo v nekaj letih postati resen igralec na trgu naprav za zaznavanje ovulacije in ugotavljanje plodnih dni.

»Ideja za Baby Stork se je porodila iz konkretnega reševanja izziva, ko je bil prijatelj ustanoviteljev v situaciji, ko s partnerko nista mogla zanositi,« o začetkih govori Mandelj. Trenutno delujoč prototip termometra bazalne temperature testira druga testna skupina 15 uporabnic, aplikacija pa je že na voljo v App in Play trgovini. »Pričakujemo, da bomo termometre začeli prodajati v začetku prihodnjega leta,« napoveduje Mandelj.

Usmerili se bodo na ameriški trg, saj tam stroške zdravljenja neplodnosti (v večini primerov) ne krije zdravstvena zavarovalnica. »Tako medicinski postopek umetne oploditve za vsak poskus lahko stane tudi 25.000 dolarjev, kar je ob relativno majhni verjetnosti uspeha zanositve zelo drago,« razlaga Mandelj. Ciljajo predvsem na ženske stare med 30-40 let, ki imajo raznovrstne izzive pri zanositvi.

Slabosti obstoječe ponudbe

Trg in konkurenca sta ogromna. Najbližji neposredni konkurent Baby Storku je Kindara s svojim termometrom Wink, ki je do danes pridobil že skoraj sedem milijonov dolarjev investicijskih sredstev.

Rešitve pa se delijo na medicinsko zdravljenje in rešitve na področju naravne zanositve. Na drugi strani so konkurenca vse naprave, ki zaznavajo ovulacijo - ovulacijski testi, termometri bazalne temperature in aplikacije, a ti imajo svoje slabosti.

»Ovulacijski urinski testi, na primer, naj bi bili enostavni za uporabo, vendar v praksi ni tako,« razlaga Mandelj in nadaljuje: »Poleg tega ovulacijski testi napovedujejo ovulacijo glede na stanje ženskega telesa. Hormonski testerji glede na trenutno vsebnost hormonov (luteinizirajočega hormona in estrogena) napovejo, kako blizu ovulacije je ženska. Fern testerji napovejo bližino ovulacije glede na kristalčke v zenskih tekočinah. Potrdijo pa jo lahko samo z merjenjem bazalne temperature in ultrazvokom.« Termometri bazalne temperature so na spletu sicer poceni, a so pogosto nenatančni, temperaturo merijo dolgo itd.

»Aplikacije trenutne rešitve dopolnjujejo predvsem v tem, da ne zaznavajo ovulacije, ampak odkrivajo potencialne plodne dni pred pričetkom ovulacije. Težava tovrstnih aplikacij je, da se zanašajo na statistične meritve, ki pa niso natančne predvsem z vidika, da večina žensk nima rednega menstrualnega cikla in ovulacije,« o slabostih aplikacij pove Mandelj.

Ne zanašajo se na statistiko

Baby Stork je kombinacija mobilne aplikacije, merilne naprave in adaptivnega algoritma za izračun plodnih dni na osnovi individualnih izmerjenih podatkov uporabnice.

»To pomeni, da se ne zanašamo na statistiko, temveč na individualna merjenja uporabnic. Dodana vrednost aplikacije (plačljive različice) bo tudi v tem, da bo vsebovala modul za komunikacijo z ginekologom, kjer bo ginekolog pregledoval vnešene podatke. Uporabnice tako niso prepuščene sami sebi,« pravi sogovornik.

Dodana vrednost termometra bazalne temperature Buddya pa je v tem, da pridobiva tudi podatke o prevodnosti sline. Kot pravi Mandelj na trgu trenutno ni senzorja za prevodnost sline.

Razvoj Baby Stroka so ustanovitelji večinoma financirali sami. Lani so se uvrstili med deset najboljših na tekmovanju Startup leta in od Slovenskega podjetniškega sklada prejeli nepovratna sredstva iz naslova njihovega produkta P2.

Poleg tega so že dobili manjšo investicijo iz ZDA. Čez lužo bodo v naslednjih mesecih iskali 200.000 evrov investicije, s katero bodo pospešili razvoj ekipe, izdelali prve kose prodajne različice merilne naprave, zaključili plačljivo verzijo mobilne aplikacije, testirali cene in poslovni model.