Ime dneva: Srebrna medalja za interaktivnega kirurškega asistenta

Slovenska tehnološka rešitev lajša delo kirurgov, zmanjšuje stres in čakalne vrste ter osvaja nagrade.

Objavljeno
18. november 2016 19.11
Barbara Pavlin
Barbara Pavlin

Ljubljana – Slovenska rešitev, ki kirurgom med operacijo s preprostimi kretnjami omogoča pregledovanje in upravljanje medicinskih slik, je osvojila drugo mesto na mednarodnem tekmovanju zagonskih podjetij s področja digitalnega zdravja.

Podjetje Adora-med razvija interaktivni medicinski sistem Adora Assistant, ki kirurgom med operacijo znotraj sterilnega polja s pomočjo preprostih gibov omogoča pregledovanje in upravljanje medicinskih slik. Kako dobri so, se je izkazalo tudi na nedavnem tekmovanju Zimmer Biomet Connected Health Innovation Award 2016, kjer so zasedli drugo mesto.

Žirijo tekmovanja, ki ga je letos prvič organiziralo podjetje za medicinske pripomočke na področju mišično-skeletnega zdravstva Zimmer Biomet, je ekipa Adora-meda prepričala s svojo tehnologijo, ki učinkovito odgovarja na pereč izziv okužb oziroma sterilnosti v kirurškem bolnišničnem okolju. Kot del nagrade bodo Adorino rešitev namestili v treh partnerskih bolnišnicah Zimmer Biometa v Švici, Italiji in na Finskem.

Ne bodo spali na lovorikah

Direktor podjetja Kristjan Košič je ob tem povedal, da so tovrstna tekmovanja odličen primer zmagam-zmagaš povezovanja in sodelovanja velikih organizacij s hitrimi, agilnimi start-upi, ki odlično dopolnjujejo trend ustanavljanja korporativnih pospeševalnikov in skladov. Obljubljajo, da ne bodo spali na lovorikah, saj že nadaljujejo nameščanje sistema v bolnišnicah na Portugalskem.

Že od začetka sistem Adora Assistant testno uporabljajo v mariborskem UKC, pa tudi v ljubljanskem, kar jim prinese pomembne povratne informacije, zato so ga postavili na različnih oddelkih. »Tako dobimo povratne informacije uporabnikov, ali je treba še kaj izboljšati, če je kje kakšna posebnost, da je potem končni produkt najbolj optimalen za uporabnike,« pravi vodja razvoja poslovanja Damjan Rotar.

Zdajšnja različica sistema, s katerim lahko skrajšajo čakalne dobe za operacije, povečajo učinkovitost operacij, zmanjšajo stres zdravnikov in skrbijo za varnost pacientov, je taka, da jo lahko brez težav namestijo povsod. Na različnih lokacijah pa ga testirajo iz več razlogov.

»Glavni je ta, da te za vsako novost, ki jo uvajaš in jo želiš prodati, vsakdo vpraša, kje imaš reference, kdo to uporablja. Zato smo sistem namestili v referenčnih klinikah po Evropi in Bližnjem vzhodu,« razlaga Rotar.

Na Bližnjem vzhodu veliko zanimanja

Z interaktivnim sistemom so poleg že omenjenih Slovenije in Portugalske, prisotni še na Irskem in v Kuvajtu, v kratkem pa sledijo namestitve v Avstriji, Italiji, Švici, na Finskem, v Saudski Arabiji, Omanu in Bahrainu. Izdelek je bil pripravljen za trg že lani, a so morali prej končati dolgotrajen in zahteven proces certifikacije za trg EU, ki so ga dobili 7. oktobra.

Vmes pa, kot pravi Rotar, niso sedeli križem rok, so se podali na Bližnji vzhod, kjer te certifikacije niso tako zahtevne, so pa zanimanje za nove tehnologije v medicini in temu primerno tudi sredstva velika. Naslednji korak so ZDA, kjer so postopek in zahteve za certifikacijo podobni kot v EU, zato računajo, da jim bo končan postopek v EU pomagal pri tem.

Drugi že kot študenti

Še kot študentska ekipa Dora so pred tremi leti dosegli pomemben uspeh: drugo mesto na svetovnem finalu tekmovanja Microsoft Imagine Cup in dobili 15.000 evrov nagrade. Jeseni 2014 so prejeli še investicijo SK50 Slovenskega podjetniškega sklada.

Lani poleti pa so uspešno končali dodatno rundo 200.000 evrov financiranja, v kateri je s starosto ameriških vlagateljev Timom Draperjem sodeloval bolgarski investicijski sklad Eleven. Ta denar je zadostoval za razvoj, zdaj pa računajo na prihodke iz prodaje.