Ime dneva: Z matematiko nad tatove gesel

Radi pozabljate gesla? V ekipi Zeropass razvijajo rešitev, ki rešuje problem hranjenja, varovanja ter obnavljanja gesel.

Objavljeno
11. september 2015 19.08
Ekipa podjetja Zeropass 11.septembra 2015 [Kranj,Zeroplass,podjetja,računalništvo]
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – Podjetje ZP aplikacije s svojo rešitvijo ZeroPass rešuje problem hranjenja, varovanja ter obnavljanja računalniških gesel in ključev vsem, ki jih nočejo nenehno vpisovati, pozabljati in izgubljati ali predati nadzor nad njimi tretji osebi.

»Osnovna bolečina izhaja iz tega, da v svojem digitalnem življenju uporabljamo vedno več in vse bolj kompleksna gesla (passworde). Zato se uporabniki tem zahtevam upremo tako, da povsod uporabljamo ista gesla in jih ne shranjujemo več varno. Pogostost obnavljanja gesel pa privede do tega, da napadalcu ni treba več ukrasti vaših gesel, ampak mora dobiti le dostop do vaše elektronske pošte. Preprostih rešitev tukaj ni, zato smo se odločili, da se je treba geslom preprosto odpovedati, da čim bolj omejimo človeški dejavnik. Ta potegne za sabo kup problemov, ki jih v ZeroPassu rešujemo,« o tem, kako so prišli na idejo za Zeropass, razlaga Luka Perčič.

Za vsakdanje uporabnike in podjetja

Rešitev je še v fazi razvoja, varnostno shemo še preverjajo. Svojo rešitev so v prvi fazi namenili vsakdanjim uporabnikom. V drugi fazi pa se bodo usmerili na ponudnike kriptografskih storitev, da shranijo gesla svojih uporabnikov v ZeroPass, in v rešitvi za podjetja, ki jim omogočata pregled vseh gesel, povezanih s podjetjem, in zajamčeno njihovo obnavljanje, ko se izgubijo.

Perčič pravi, da je konkurence na trgu ogromno, a imajo vsi enako rešitev – gesla shranijo vsa pod enim daljšim geslom. »S tem se vsa vaša varnost skoncentrira v to geslo. Treba ga je vsak dan vpisovati, kar ga močno izpostavi. Če vam ga kdo ukrade, pa dobi dostop do vseh vaših gesel. Če ga izgubite, vam tudi ni pomoči; vse, kar ste imeli vezano na gesla, je izgubljeno,« pravi Perčič.

Brez vpisovanja gesel

ZeroPass shranjuje gesla na zelo varen način, saj jih pretvori v matematični postopek. Gesla se razdelijo na več delov, hranjenje pa se distribuira med uporabnikom in strežnikom podjetja. Rešitev za dnevno vpisovanje uporablja dve napravi in ključe na njih. Uporabniku ni treba ničesar vpisovati, imeti mora le dostop do obeh naprav. Ob izgubi naprav pa omogoča povrnitev vseh gesel prek zaupanja vrednih kontaktov.

S tem hibridnim načinom podjetje ZP aplikacije kot prvi na trgu odpravlja možnost napada ugibanja, čeprav strežniki ZeroPassa v resnici nikoli ne vidijo uporabnikovih gesel.

Ekipo sestavljajo trije, ki so začetek razvoja financirali iz lastnih sredstev. Kasneje so dobili investicijo kranjskega podjetja 3fs in konvertibilno posojilo Slovenskega podjetniškega sklada SK75 v višini 75.000 evrov. »Najbrž bomo potrebovali še najmanj eno dodatno investicijo, a je zdaj ne iščemo, ker je razlika med našo oceno potenciala in oceno investitorjev prevelika,« razlaga Perčič.