Inovativnost v uspešnih industrijah stvar vodstva

Najbolj inovativne države se od drugih razlikujejo predvsem po stopnji povezovanja in sodelovanja.

Objavljeno
16. september 2015 19.05
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Brdo pri Kranju - Gospodarska zbornica je v okviru dneva inovativnosti z zlatimi priznanji nagradila 12 najboljših inovacij, ki so jih razvili v desetih podjetjih. Podelili so tudi 21 srebrnih in štiri bronasta priznanja ter eno diplomo.Še pred podelitvijo priznanj je potekala konferenca o prenosu tehnologij, na kateri so govorci poudarili pomen povezovanja raziskovalne sfere in gospodarstva za uspeh inovativnosti.

Kot je dejal Marko Derča iz AT Kearney je za uspeh ključno zgraditi ekosistem partnerjev, ne glede na njihovo velikost ali izvor, in strukturiranje sodelovanja v luči medsebojnega zaupanja, predvsem v primeru neenakosti v pogajalski moči. Še posebno je to pomembno za mikro in zagonska podjetja, saj s partnerskim povezovanjem zapolnijo vrzeli pri virih in znanju ter s tem povečajo konkurenčne prednosti. Derča je izpostavil tudi, da bi v Sloveniji v inovacijskem procesu lahko izkoristili predvsem sodelovanje z dobavitelji in končnimi kupci.

Pri AT Kearnyu so v sodelovanju s Svetovnim gospodarskim forumom pripravili pregled inovativnosti podjetij v Evropski uniji, ki kaže, da Slovenija na področju inovacij sodi med t. i. inovacijske sledilce. V to kategorijo poleg Slovenije sodijo še Avstrija, Francija, Belgija, Irska, Velika Britanija, Luksemburg in Nizozemska, medtem ko v skupino t. i. inovacijskih vodij sodijo Nemčija, Finska, Danska in Švedska.

Najbolj inovativne države se od drugih razlikujejo predvsem po stopnji povezovanja in sodelovanja. Inovativnost mora biti sicer v zrelih in rastočih industrijah pomembna prioriteta vodstva podjetij, saj sodi med najpomembnejše elemente gospodarske rasti, njena pomembnost za rast in konkurenčnost pa se bo v prihodnje samo še povečevala.

Slovenija po podatkih statističnega urada v inovacije vlaga 2,59 odstotkov BDP, imamo kar 46,5 inovacijsko aktivnih podjetij, 2,6-odstotno rast inovacijskega indeksa v EU28 v zadnjih osmih letih. Počasi se pomikamo od inovacijskih sledilcev k inovacijskim vodjem. Mednarodne študije, kot sta Innovation Union Scoreboard in Global Competitiveness Report, pa ugotavljajo, da imamo še priložnosti za napredek na področju inovacijske kulture.