Interaktivni zemljevid: Največji dosežki izvoznikov

Novi kupci, novi trgi in inovacije. Kam so se usmerjali slovenski izvozniki, kaj so razvijali in kakšne načrte imajo?

Objavljeno
24. marec 2015 17.43
lvi*Renault
Nejc Gole, Milka Bizovičar, gospodarstvo
Nejc Gole, Milka Bizovičar, gospodarstvo

Največji izvozniki so v lani uspešno osvajali nove trge in pridobivali nove kupce – ključ za rast je prilagajanje trgu in željam kupcev, pa seveda vedno novi izdelki, izboljšave starih in inovacije. Podjetja smo vprašali, na kateri dosežek v lanskem letu so posebej ponosni, predstavili so tudi inovacije, ki so jih ponudili kupcem.

Največje izvoznike smo vnesli na zemljevid Slovenije - razvrstili smo jih po sedežu podjetja. S klikom lahko za vsako družbo preverite, koliko prihodkov je lani ustvarila z izvozom in njihov odgovor o najpomembnejšem dosežku v lanskem letu. Odgovorov od približno 50 podjetij, ki smo jih uvrstili na lestvico največjih izvoznikov, nismo prejeli.

Interaktivni zemljevid sledi objavi lestvice največjih izvoznikov letu 2014. Ta kaže, da je skupina Krka lani s prodajo na tuje trge ustvarila za 600 milijonov manj prometa kot leta 2013 in ostaja prva med izvozniki v naši državi. Z Gorenjem na drugem mestu, kjer je izvoz upadel za dva milijona evrov, sta edina, ki v tujini ustvarita več kot milijardo evrov prihodkov.


Opomba: Ker smo uporabili Googlov zemljevid, zamejski kraji niso zapisani dvojezično.