Intereuropo ogoljufali za milijon evrov

Priredili so merilne naprave na praznih rezervoarjih, ki so kazali, da so polni.

Objavljeno
22. februar 2017 21.14
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper – Zaradi prevare s skladiščenjem naftnih derivatov v Črni gori ima koncern Intereuropa oziroma njeno hčerinsko podjetje Zetatrans za dober milijon evrov manj dobička v preteklem letu. Goljufi so očitno na črno trgovali z naftnimi derivati in se izognili plačilu dajatev, breme odkrite goljufije pa je padlo na podjetje Zetatrans, ki je črnogorski družbi Vuk Petrol posojalo rezervoarje za gorivo.

Zetatrans je največji črnogorski logist, v 69,3-odstotni lasti Intereurope. »Prevaro so v tem našem podjetju odkrili septembra lani, in to na pri skladiščenju naftnih derivatov,« je skopo odgovarjal predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan. Podjetje Vuk Petrol je najelo rezervoarje Zetatransa. Merilne sonde so ves čas kazale, da so ti rezervoarji polni. Ko pa je šlo podjetje Vuk Petrol v stečaj in ostalo dolžno Zetatransu večjo vsoto denarja, so pri Zetatransu hoteli zaseči gorivo v rezervoarjih in tedaj opazili, da v njih goriva sploh ni. Ker so bili rezervoarji pod carinskim nadzorom, je za gorivo jamčilo podjetje Zetatrans, ki je moralo prevzeti še dolg za carino in druge dajatve. Skupaj so tako prevaranti oškodovali Intereuropo za 1,037 milijona evrov. Črnogorski mediji pa poročajo, da naj bi izginilo kar 1,5 milijona ton goriva.

Še neznane podrobnosti

Natančnejših podrobnosti o tem, kako so prevaranti odvažali gorivo in kaj so počeli z njim, nam predsednik uprave Intereurope ni hotel dati. Pri tem se je delno skliceval na postopke preiskave, delno pa na zavezanost po enakomernem obveščanju delničarjev. Povedal je le naslednje: »Izvedenih je bilo več ukrepov, med drugim tudi prijava na državno tožilstvo zoper neznanega storilca. Ta dogodek pa smo ustrezno upoštevali v lanskih devetmesečnih rezultatih.«

Lansko devetmesečno poslovanje kaže, da je Intereuropa na ravni skupine ustvarila 102 milijona evrov prihodkov, od tega je imela 10,4 milijona EBITDA in 3,1 milijona evrov čistega dobička (20-krat več kot leto prej). V Intereuropi je bilo lani 1405 zaposlenih, v Zetatransu 125.

Odstop odbora direktorjev Zetatransa

Vsi člani odbora direktorjev Zetatransa so zaradi tega izrednega dogodka že decembra lani odstopili, med njimi tudi namestnica predsednika uprave Intereurope Tatjana Vošinek Pucer. Pojasnila je, da je odstopila sama, pa ne zato, ker bi bila neposredno odgovorna, ampak zaradi spoštovanja načela objektivne odgovornosti. Konec decembra lani pa je iz osebnih razlogov odstopila še s funkcije članice uprave v Intereuropi. Funkcijo bo opravljala do konca aprila letos, v upravi pa sta ostala predsednik Ernest Gortan in član Marko Cegnar. Gortan ni hotel komentirati možnih razlogov za odstop Vošinek Pucerjeve.