Irska bo od Appla pobrala 13 milijard evrov davkov

Pričakujejo, da bo denar z Applovega računa prenesen v prvem četrtletju prihodnjega leta.
Objavljeno
04. december 2017 18.03
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Dublin – Irska vlada je z ameriškim Applom dosegla dogovor, v skladu s katerim bo država od ameriškega velikana pobirala 13 milijard evrov, ki jih Apple zaradi neplačanih davkov po mnenju Evropske komisije dolguje državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Transakcija naj bi bila izvršena v prvem četrtletju prihodnjega leta.

»Z Applom smo dosegli dogovor glede načel in delovanja depozitnega sklada,« so za AFP potrdili na irskem finančnem ministrstvu. Kot je v Bruslju pred srečanjem s komisarko za konkurenco Margrethe Vestager dejal finančni minister Paschal Donohoe, pričakujejo, da bo denar z Applovega računa prenesen v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Evropska komisija je avgusta lani sklenila, da mora ameriški tehnološki velikan Irski vrniti rekordnih 13 milijard evrov, s čimer naj bi podjetje poplačalo neplačane davke na Irskem. Komisija je namreč ugotovila, da davčne ugodnosti, ki so jih bile na Irskem deležne določene multinacionalke, niso bile v skladu s pravili EU, Applu pa so omogočile, da je plačal znatno manj davkov kot ostala podjetja.

Do napovedi prihaja po tem, ko je komisija Irsko oktobra napotila na Sodišče EU, ker država ni pobrala predpisanih sredstev. AFP poroča, da bo Irska zdaj vsoto pospravila na blokiran bančni račun, kjer bo počakala na razrešitev pritožb Appla in Irske.

Irska je sicer gospodarski uspeh dosegla kot vstopna točka multinacionalkam na trg EU, pri čemer jim je nudila nizko stopnjo obdavčitve. Država se zdaj boji, da bi s spoštovanjem odločitve komisije in pobranim denarjem od Appla iz države odgnala morebitne nove vlagatelje.