Ivan Zidar v osebni stečaj

Za stečajnega upravitelja je bil naključno imenovan nekdanji pravnik SCT, a je že podal predlog za razrešitev.
Objavljeno
14. september 2015 15.03
ace_ČISTA LOPATA
Nejc Gole, gospodarstvo, Je. G., Delo.si
Nejc Gole, gospodarstvo, Je. G., Delo.si

Nekdanji gradbeni baron Ivan Zidar je pristal v osebnem stečaju – to je nov mejnik v življenju nekdanjega predsednika uprave SCT in mnogo let vplivnega gospodarstvenika.

Predlog za začetek postopka osebnega stečaja je že lani vložil stečajni upravitelj SCT Leon Benigar Tošič. Ta je ocenil, da je Zidar odgovoren za 8,5 milijona evrov premoženjske škode v SCT, odškodninske zahtevke pa bi lažje uveljavljal v osebnem stečaju, kjer se terjatve prijavijo v stečajnem postopku, kot pa z odškodninskimi tožbami.

Zaradi procesne nesposobnosti do skrbnika

Zidarja je v tem postopku zastopala odvetniška pisarna Dušan Korošec in odvetniki. Odvetnik Matjaž Pajk je danes za Delo pojasnil, da so na predlog Benigarja Tošiča vložili ugovor, s katerim so nasprotovali tako obstoju terjatve kot razlogom za insolventnost. Sodišče je nato ocenilo, da Ivan Zidar nima procesne sposobnosti, zato mu je prek centra za socialno delo določilo skrbnika za posebni primer, torej za primer tega stečajnega postopka. Od takrat Zidarjevi pooblaščenci od sodišča niso prejemali dopisov, zato so bili nad današnjim oklicem sodišča presenečeni. »Iz sklepa sodišča je razvidno, da dolžnik naj ne bi ugovarjal začetku postopka osebnega stečaja. To po moji oceni ne drži,« je poudaril Pajk.

Po njegovih besedah morajo primer še raziskati; če bodo dobili pooblastilo od Zidarjevega skrbnika in če bodo ugotovili nezakonito postopanje, se bodo na odločitev sodišča pritožili.

Upravitelj nekdanji pravnik SCT

Sodišče je za upravitelja – naključno – imenovalo Boštjana Pavca. Ta je nekdanji pravnik v SCT. Boštjan Pavec nam je pojasnil, da je zato že vložil predlog za razrešitev. SCT je bil sicer tako velik sistem, da me gospod Zidar ne pozna, je še dodal. Sodišče bo zato verjetno imenovalo drugega upravitelja. Upniki imajo tri meseca časa za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic v stečajnem postopku, najkasneje do 14. decembra. Nato bo znano, komu in koliko dolguje Zidar.

A Zidar bi se v osebnem stečaju tudi lahko rešil dolgov. Dolžnik namreč lahko v osebnem stečaju zaprosi za odpust obveznosti, tako kot je to nedavno storil nekdanji prvi mož Viatorja & Vektorja ter Gospodarske zbornice Slovenije Zdenko Pavček. Sodišče nato določi preizkusno obdobje, po katerem se dolžniku odpišejo preostali dolgovi.

Odpust obveznosti pa ni dovoljen, če je bil stečajni dolžnik pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje proti premoženju ali gospodarstvu, ki še ni izbrisano. Zato bi lahko bila pravnomočna obsodba v zadevi Čista lopata ovira za odpust dolgov. Zidar je bil v tem postopku obsojen na 14 mesecev zapora, a se, sklicujoč na slabo zdravstvene stanje, za zapahe ni usedel, njegov zagovornik pa je vložil ustavno pritožbo. Zidar je bil sicer obtožen tudi v drugih postopkih, vendar so ga zaradi slabega zdravstveno stanja izločili iz postopka ali o tem še odločajo.

Marica in zemonski likof

Zidar, prihodnji mesec bo imel 77. rojstni dan, je gradbeno podjetje SCT vodil od leta 1974; preživel je več kot tri desetletja v dveh sistemih. Dokler ga policisti niso pred televizijskimi kamerami strpali v marico. Dokler državni urad za varstvo konkurence v »zemonskem likofu«, kot se je na parlamentarni preiskovalni komisiji izrazil Zidar, ni ugotovil kartelnega dogovarjanja. Dokler največje slovensko gradbeno podjetje po končanju avtocestnega programa ni začelo propadati in naposled končalo v stečaju.

In dokler ni sodišče za Ivana Zidarja razglasilo osebnega stečaja.