Iz Revoza avtomobil samo za domače kupce

Iz novomeške tovarne odslej vozilo Renault clio I feel Slovenia, ki je povsem slovenski izdelek.
Objavljeno
06. december 2017 08.27
Posodobljeno
06. december 2017 20.27

Novo mesto – V sodelovanju z nacionalno znamko I feel Slovenia, katere skrbnik je Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom), sta Renault in njegova novomeška tovarna Revoz pripravila omejeno serijo vozil clio, ki jih od danes prodajajo samo v Sloveniji.

Proizvodnja renault clia se je namreč po večletnem premoru (naložba v prilagoditev proizvodnje je znašala več kot 80 milijonov evrov) junija letos vrnila v novomeško tovarno – letos jih bodo izdelali 60.000 – in z omejeno serijo vozil clio I Feel Slovenia. Kot poudarjajo v Revozu, je to povsem slovenski izdelek, namenjen slovenskemu trgu, zato je tudi simbol dobrega sodelovanja med Slovenijo in Renaultom. Dejansko gre za clia z bogato serijsko opremo, ki nadaljuje sporočilo Renaultovega legendarnega slogana »Vse, kar imajo veliki«.

Napovedujejo povečanje proizvodnje

Tako ima vozilo, ki je na voljo v šestih barvah, sprednje in zadnje luči v izvedbi LED, spredaj in zadaj parkirne senzorje ter vzvratno kamero, pa še multimedijski sistem media nav evolution s 7-palčnim zaslonom na dotik. Clio I feel Slovenija – da gre zanj, priča droben napis na zadku vozila – bo na voljo s tremi bencinskimi motorji in z dvema dizelskima. Vstopni model z 1,2-litrskim bencinskim motorjem (54 kW/75 KM) s promocijskim popustom stane 12.890 evrov. V Ukomu v tem cliu vidijo priložnost za širitev dobrega imena Slovenije.


V Revozu, ki je ena od 36 Renaultovih tovarn, bodo po besedah predsednika uprave Revoza Kaana Ozkana letos izdelali nekaj več kot 190.000 vozil. Dodal je, da je skupina Renault Nissan Mitsubishi lani izdelala 3,2 milijona vozil.

V Novem mestu pa se je proizvodnji twinga, smarta forfour in električnega smarta forfour, ki ju izdelujejo v sodelovanju z Daimlerjem, letos pridružil še clio četrte generacije. Tako Kaan Ozkan za prihodnje leto v Revozu napoveduje povečanje proizvodnje – že zdaj delajo v treh izmenah –, ki naj bi na letni ravni dosegla več kot 200.000 vozil. S tem bi se proizvodnja povsem približala polni zmogljivosti tovarne, ki se na letni ravni giblje okrog 220.000 vozil.


Sicer je renault clio najbolj pogost avtomobil na slovenskih cestah, saj jih je bilo konec leta 2016 registriranih več kot 77.000. V štirih Renaultovih tovarnah so jih leta 2016 za svetovni trg izdelali 418.000, letos pa okrog 450.000.