Jamnik prvi nadzornik Cinkarne Celje

Po propadlem poskusu privatizacije/prodaje: dobro poslovanje v prvem šestmesečju.

Objavljeno
26. avgust 2015 11.56
A. S., Gospodarstvo; STA
A. S., Gospodarstvo; STA

Celje - Po neuspešnem poskusu prodaje 71 odstotkov Cinkarne Celje je ta včerajdobila novega predsednika nadzornega sveta, Boruta Jamnika, prvega moža največjega lastnika družbe Modre zavarovalnice. Njegov namestnik je član uprave Slovenskega državnega holdinga Matej Runjak. Zanimivo: Borut Jamnik je tudi predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije, še druge družbe z leta 2013 sprejetega seznama petnajstih državnih podjetij za prodajo, katere prodaja je propadla v tem poletju.

Cinkarna Celje (CC) je prvo poletje sklenila z 91 milijoni evrov prihodkov od prodaje, kar je za tri odstotke več kot v enakem obdobju lanu. Polletni čisti dobiček pa je upadel za 47 odstotkov na 4,25 milijona evrov, kar je še vedno za dva odstotka nad planom.

Podjetje ob polletju ni imelo bančnih dolgov. Denarne vloge in sredstva na računih so konec junija znašali 18 milijonov evrov, velik obseg sredstev pa je bil namenjen investiranju v projekte okoljske sanacije ter izplačilu sedmih milijonov evrov dividend, sporočajo iz CC prek spletnih straneh Ljubljanske borze

V prvih šestih mesecih je CC investirala tri milijonov evrov, kar je 14 odstotkov manj kot v lanskem prvem polletju leta. Večji del naložb se je nanašal na modernizacijo in izboljšanje okoljske sprejemljivosti proizvodnje titanovega dioksida.