Julon prvi na svetu z »zelenim« poliamidom

Investicija prinaša zahtevna delovna mesta in zagotavlja prihodnost Julonove proizvodnje v Ljubljani.
Objavljeno
19. maj 2011 22.53
Damjan Viršek, gospodarstvo
Damjan Viršek, gospodarstvo
Ljubljana – Proizvodnja econyla (poliamida oziroma najlona iz recikliranih surovin), ki so jo danes slovesno odprli v ljubljanskem podjetju Julon, pomeni tehnološko inovacijo v predelavi osnovnih surovin za izdelavo plastičnih mas. Zagotovila bo tako prihranek pri primarnih virih surovin (nafti) kot pri potrebni energiji. »

To je edini obrat te vrste na svetu in je sad dveletnega dela mednarodnega tima strokovnjakov. Prepričani smo, da si za nekaj prihodnjih desetletij lahko zagotovimo kupce samo, če bomo imeli izdelek, ki ne uničuje okolja,« je povedal Giulio Bonazzi, predsednik uprave italijanske družbe Aquafil, ki je lastnik Julona.

Aquafil je v sodelovanju z raziskovalnimi ustanovami (med njimi je bil tudi Kemijski inštitut Ljubljana) razvil tehnološki postopek, ki prvič omogoča popolno recikliranje poliamida 6 iz odpadkov. Najpomembnejši vir surovine, ki zamenjuje nafto, so trenutno talne obloge in ribiške mreže, ki jih Aquafil zbira po vsem svetu.

»Zmogljivost proizvodnje v Ljubljani je 10.000 ton na leto, kar pomeni devet odstotkov letne količine poliamida 6, ki ga potrebuje Aquafil. Naša želja je, da bi ta delež povečevali,« je povedal Bonazzi.

Skupina s sedežem v Italiji je postala lastnica Julona leta 1996. Ker ima Julon tradicijo v izdelavi in predelavi poliamidnih vlaken, je bil pomemben dejavnik za odločitev, da bodo obrat z najsodobnejšo tehnologijo v panogi postavili v Sloveniji, tudi državna pomoč.

»Julon je v novo proizvodnjo vložil 17,3 milijona evrov, od tega je bilo 12,4 milijona takih stroškov, da smo lahko kandidirali za 30-odstotna državna nepovratna sredstva,« je povedal Edi Kraus, direktor Julona.

Država dala 3,6 milijona evrov


Država je podjetju lani odobrila 3,6 milijona evrov sredstev, ob tem pa ga je zavezala, da bo odprlo najmanj 45 zahtevnih delovnih mest (predvsem za kemijske inženirje in tehnologe). »To zavezo smo že presegli, saj smo v povezavi z uvajanjem nove proizvodnje zaposlili že 70 ljudi,« je povedal Kraus. V okviru proizvodnje poliamida iz odpadnih surovin je Julon usposobil tudi sortirnico v Ajdovščini, kjer deset zaposlenih opravlja mehansko obdelavo materialov za reciklažo.

»Slovenija ne želi biti dežela s poceni delovno silo, zato so investicije, ki odpirajo delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, zelo pomembne. Želimo jih še več in današnje odprtje italijansko-slovenskega projekta, ki je prvi te vrste na svetu, je dokaz, da je to tudi mogoče,« je povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radič. Radičeva je skupaj z italijanskim ministrom za gospodarski razvoj Paolom Romanijem in vodilnimi Aquafila slovesno prerezala trak ob odprtju nove proizvodnje.