Kadrovska sprememba v Vinakopru

Po naših informacijah je nadzorni svet sprejel sklep, da ne podaljša mandata dolgoletnemu prvemu možu koprskega vinarja.

Objavljeno
24. februar 2017 18.41
Suzana Kos
Suzana Kos
Nadzorni svet družbe Vinakoper (njegova glavna lastnika sta družba Adriafin, ki ima v lasti skoraj 78 odstotkov, ter Kmetijska zadruga Agraria, ki ima v lasti skoraj 21 odstotkov vinarja) je po naših informacijah sprejel sklep, da ne podaljša mandata dolgoletnemu prvemu možu koprskega vinarja. Predsedniku uprave Neviju Pucerju bo mandat sicer potekel maja; nadzorniki pa naj bi tudi sklenili, da se bo začel postopek iskanja novega direktorja.

Večinski lastnik koprskega vinarja je družba Adriafin, njena najpomembnejša naložba pa je prav Vinakoper. Istrabenz, ki je v prisilni poravnavi, mora svoj delež v Adriafinu v procesu razdolževanja prodati, a pri tem ga ovirata tako lastniška struktura kot tudi družbeniška pogodba. O prodaji svojega deleža se je Istrabenz že dogovarjal z drugim polovičnim lastnikom Adriafina, to je Luko Koper, k prodaji je pritiskalo celo vodstvo SDH, ko ga je še vodil Marko Jazbec.

Zakaj je to pomembno? Na Obali se številni bojijo lastniških sprememb v družbi, ki je lastnik vinarja, saj bi se tako lahko odprla pot do nepremičnin, ki jih ima v lasti, te pa bi lahko prišle v roke špekulantov. V ozadju na svojo priložnost čaka nekaj podjetnikov, ki v teh spremembah vidijo priložnost za zaslužek. Nekateri mediji so že pisali, da bi na Obali (oziroma ga zanimajo nepremičnine v Vinakoper) rad investiral tudi podjetnik Marjan Pišljar. Ta je javnosti najverjetneje najbolj znan kot tisti, ki je rubil premoženje sina ljubljanskega župana Jureta Jankovića, ker mu je bil dolžan tri milijone evrov. Pišljar pa je vpleten tudi v zgodbo v zvezi s poslom s Pozavarovalnico Sava Re oziroma domnevno sporno preprodajo nekdanje poslovne zgradbe ACH, ki naj bi mu v nekaj mesecih prinesla 1,5 milijona evrov dobička. Pišljar naj bi po nekaterih špekulacijah ta dobiček rad usmeril v nakup Istrabenzovega Adriafina oziroma bi s tem posredno pridobil premoženje Vinakoper.

Neviju Pucerju se je v preteklosti že zamajal stolček, a so ga na položaju najverjetneje obdržali predvsem hladni odnosi med Luko Koper in Istrabenzom.