Kandidat za novega nadzornika SDH je Janez Vipotnik

Ministrica je izkoristila zakonsko možnost, da sama izbere kandidata.
Objavljeno
09. november 2017 14.24
Maja Grgič
Maja Grgič

Ljubljana − Vlada na predlog ministrice za finance Mateje Vraničar Erman kot kandidata za novega nadzornika Slovenskega državnega holdinga predlaga Janeza Vipotnika.

Ministrca je pojasnila, da je Vipotnika vladi predlagala na podlagi zakonske možnosti, da kandidata izbere brez razpisa in postopka izbora prek strokovne komisije. Po odstopu Barbare Smolnikar kot nadzornice SDH je namreč ministrica objavila javni poziv za to funkcijo, a so se nanjo prijavili le trije kandidati, pri čemer dva nista izpolnjevala pogojev, zato strokovna komisija ministrici ni mogla predlagati treh imen, kot ji je bilo naročeno.

Vraničar Ermanova je pojasnila, da se je Janez Vipotnik prijavil že na spomladanski krog izbora za znadzornike SDH, kjer ga je komisija uvrstila med pet najbolj primernih kandidatov. Ministrica je prepričana, da ima ustrezna znanja in izkušnje za opravljenje te naloge in da ga bodo poslanci podprli.

Zakon o SDH ministrici ali vladi omogoča, da predlaga kandidata, ki ga ni izbrala strokovna komisija, a morata to javno razkriti in pojasniti.

Vipotnik je bil dolgoletni direktor Mahle Letrike UK, zdaj pa se po dostopnih podatkih ukvarja s poslovnim svetovanjem.