Kapelska klet bo februarja prvič na dražbi

Na prvi javni dražbi bo vinska klet naprodaj po izklicni ceni nekaj več kot milijon evrov.

Objavljeno
14. januar 2016 21.26
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Radenci − V stečajnem postopku vinogradništva in vinarstva Kapela, ki se je začel maja lani, je stečajni upravitelj Gregor Bele te dni razpisal prvo javno dražbo najvrednejše nepremičnine tega propadlega vinarskega podjetja, same vinske kleti v Paričjaku. Gre za leta 1959 zgrajeno okroglo vinsko klet s pozneje dograjenima dvema objektoma. Na prvi javni dražbi, ki bo 17. februarja v Celju, bo naprodaj po izklicni ceni nekaj več kot milijon evrov.

Ker je sama klet brez vinogradov nepremičnina, ki jo bo iz premoženja Kapele verjetno najtežje prodati, stečajni upravitelj na prvi dražbi ne pričakuje veliko dražiteljev. Dobrih deset hektarov vinogradov in drugih kmetijskih površin, ki so bile v lasti Kapele, pa bo na dražbi prvič naprodaj v začetku marca, kot predvideva stečajni upravitelj.

»To je ravno še pravi čas, da morebitni kupec takoj začne dela v vinogradih,« razmišlja Bele, ki bo, če mu vinogradov ne bo uspelo prodati na prvi dražbi, verjetno znova moral poiskati začasnega najemnika za vso letošnjo sezono, saj bi se sicer v vinogradih delala škoda.

Proti pričakovanjem je bilo uspešno zbiranje ponudb za prodajo štirih različnih blagovnih znamk − Kapela, Kapelčan, Božično vino Kapela, Vina kot solza čista. Ponujeni zneski po besedah stečajnega upravitelja niso posebno visoki, a prispele so ponudbe za vse štiri blagovne znamke in prodajni postopek zanje se bo kmalu nadaljeval.

Z neposrednimi pogajanji s kupci pa je že od sredine decembra naprodaj tudi vsa strojna oprema Kapele, inventar, rezervni deli in zaloge vin.