Kitajci bi drugi tir zgradili ceneje in v treh letih

Pripravljeni so tudi vlagati v razvoj pristaniške infrastrukture.

Objavljeno
20. januar 2016 17.34
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper - Predstavniki China Gezhouba Group so ob današnjem obisku v Luki Koper povedali, da bi projekt zaključili v manj kot treh letih (sploh, če bo marca res izdano gradbeno dovoljenje za celotno traso). Prepričani so tudi, da je mogoče ocenjeno vrednost sedanje rešitve pomembno zmanjšati, zato so pripravljeni tudi sami narediti revizijo projekta.

To so dali vedeti člani kitajske delegacije gradbenih in finančnih strokovnjakov Kitajske razvojne banke in podjetja China Gdezhouba Group, ki so se želeli seznaniti z razvojnimi načrti pristanišča in izrazili resno pripravljenost za financiranje in gradnjo drugega tira med Koprom in Divačo. Pri tem seveda ne skrivajo, da so močno zainteresirani za izvedbo del, za katera so specializirani.

Ob tem so menili, da se jim ne zdi zanimiva zamisel o ustanovitvi posebnega projektnega podjetja, ki bi vlagalo v nove zmogljivosti in jih upravljalo na podlagi koncesije.

Prav tako se jim zdi ekonomsko nesmiselno vezati projekt tretjega pomola s projektom drugega tira. Pripravljeni so vlagati tudi v hitrejši razvoj luške infrastruktue, ker ima koprsko pristanišče velik potencial in obetaven organizacijski in poslovni model.