Ko šuštarji obmolknejo, spregovori industrija 4.0

Intec MKD je v treh letih potrojil število zaposlenih, zdaj namerava podvojiti obseg proizvodnje.
Objavljeno
02. januar 2018 20.19
Milan Zupančič,direktor podjetja Intec,Tržič Slovenija 21.12.2017 [Portret ]
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović

Tržič – Po lanskem stečaju Peka so ljudje, ki jih je nekoč hranil zlasti čevljarski posel, končno zadihali. Poleg čevljarjev z dobrimi kupci po vsem svetu delo ljudem dajejo še proizvajalci kablov, delov za elektronsko industrijo, elektronskih komponent, zamrznjene hrane in tudi turizem.

Tržič z nekaj manj kot 16.000 prebivalci ima 432 brezposelnih, ob lanskem stečaju Peka je bilo na zavodu prijavljenih 683 iskalcev zaposlitve. »Sploh mi ne omenjaj več šuštarije! Zdaj vozim kombi in prodajam zamrznjeno hrano, ni me strah, kdaj bo plača, kot me je bilo prej leta v Peku,« prost vsake nostalgije po veliki čevljarski preteklosti pravi dolgoletni Pekov delavec, ki je po propadu velikana našel službo v tržiški družbi Kvibo.

Tržiški župan Borut Sajovic je že zdavnaj prebolel propad čevljarskega velikana: »Kruto resnico o naših najboljših čevljih je razkrila nedavna razprodaja zalog iz Peka. Ljubljanski trgovec, ki je zalogo kupil iz stečaja, je čevlje, ki smo jih pri nas delali za 40 in prodajali za sto evrov, ponujal po 20 evrov za par.«

Čeprav je bil potop največjega delodajalca v kraju za Tržičane sprva velik udarec, je po Sajovičevem mnenju vsak marljiv delavec Peka razmeroma hitro, najkasneje v nekaj mesecih, našel novo zaposlitev v manjših, a bolj stabilnih podjetjih v kraju. Stiska je marsikoga tudi prisilila k dejavnemu iskanju novih priložnosti. »Stečaj Peka je bil po svoje dobrodošla klofuta streznitve,« pravi Sajovic.


Bivša tovarna obutve Peko. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Niso zgolj dobri čevljarji

Po propadu čevljarskega velikana so v ospredje stopili mali družinski čevljarji. Podjetja, ki so jih večinoma zasnovali nekdanji Pekovi mojstri, izdelujejo različne vrste čevljev, od klasičnih elegantnih do ortopedske in planinske ali visokotehnološke športne obutve za kupce po vsem svetu.

Morda še pomembnejše kot ohranjanje čevljarske tradicije pa se za lokalno gospodarstvo zdi, da se razvijajo tudi podjetja iz drugih panog. Proizvajalec kablov Cablex ima 290 zaposlenih, proizvajalec zamrznjene hrane Kvibo daje delo več kot 200 ljudem, izdelovalec kovinskih izdelkov, hladilnih reber in drugih kovinskih izdelkov Mali-e-Tiko zaposluje 70 ljudi, Intec MKD pa 90.

Intec MKD je v Križah pri Tržiču pred približno 15 leti iz stečaja kupil nekdanjo Rogovo tovarno cevi in se v kraj preselil iz Kranja. »Danes smo povsem lokalno podjetje, od 91 zaposlenih se jih le deset na delo vozi iz Kranja, drugi so domačini. Če pogledate, kam prodajamo, pa še zdaleč nismo lokalni, smo globalno podjetje,« pravi direktor podjetja Milan Zupančič.


Proizvodnja v podjetju Intec. Roman Šipić/Delo

Intec je lani ustvaril okoli osem milijonov evrov prihodkov in slabih 132.000 evrov dobička, kar je skoraj 70 odstotkov več kot leta 2015. »Letos nam gre neverjetno dobro, število zaposlenih smo povečali za petino. Seveda kot dobavitelji velikih multinacionalk, kot sta Siemens in Danfoss, jadramo na krilih evropske gospodarske rasti,« pravi Zupančič. Prihodnje leto, kljub konservativnim načrtom, pričakujejo vsaj desetodstotno rast.

Poleg svojih 91 zaposlenih Intec hrani še družine okoli 30 zunanjih pogodbenih izvajalcev. Zaradi velike rasti naročil Zupančič v prihodnjih petih letih načrtuje podvojitev proizvodnje. Pri tem načrtu pa trči ob dve težavi, prostorsko stisko in pomanjkanje kadrov.

Prvo težavo bo odpravil letos, ko bo na sosednjem travniku postavil nov proizvodni obrat, ki bo velik od 7000 do 8000 kvadratnih metrov. Nove prostore bodo napolnili novi stroji za lasersko obdelavo kovin in stroji za CMC-obdelavo kovin ter najsodobnejši roboti. »Dogaja se industrijska revolucija, mi je ne nameravamo zamuditi. Industrijo 4.0 jemljemo smrtno resno in zato iščemo kadre z ustreznim znanjem, ki smo jih pripravljeni primerno plačati,« poudarja Zupančič.