Kofola prevzema poljskega predelovalca sadja in zelenjave

Skupina s prevzemi nadaljuje rast in širitev v vzhodni Evropi in jadranski regiji.

Objavljeno
11. julij 2017 19.58
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Ostrava - Skupina Kofola je te dni podpisala sporazum o stoodstotnem odkupu poljskega podjetja za proizvodnjo sadnih sokov in sirupov ter marmelad Premium Rosa. 

Iz Kofole so sporočili, da so se za nakup tega podjetja odločili po natančni preučitvi potreb trga, na katerem vedno bolj narašča povpraševanje po zdravi prehrani. Premium Rosa je namreč proizvajalec premium sokov in marmelad brez kemičnih ali drugih dodatkov iz naravnih surovin in je za sedaj manjši igralec na poljskem trgu predelave sadja in zelenjave: po nam dosegljivih podatkih je to podjetje leta 2013 zaposlovalo le 35 delavcev, takrat je ustvarilo 1,83 milijona ameriških dolarjev čistih prihodkov in imelo za 335.000 dolarjev izgube. Prvič so z dobičkom poslovali leta 2015, ko so prihodki zrasli na dobra dva milijona ameriških dolarjev, podatkov o njihovem lanskoletnem poslovanju nimamo. Leta 2013 je bila družba Premium Rosa med več kot tristotimi poljskimi podjetji za predelavo sadja in zelenjave po velikosti na 212. mestu, po dobičkanosnosti na 262. mestu in po zadolženosti na 237. mestu. Družba je nastala leta 2012 z osamosvojitvijo blagovne znamke Premium Rosa, ki so jo od leta 2007 razvijali v več kot 35 let starem družinskem podjetju za proizvodnjo sokov in marmelad Polska Roža (Poljska vrtnica). Sedaj vključuje dve blagovni znamki Premium Rosa in Nasze Domove (Naše domače), obe pa obsegata samo vrhunske izdelke, izdelane po tradicionalnih recepturah in tehnologijah.

Sicer je Kofola prav na Poljskem nedavno ukinila enega od svojih dotedanjih treh obratov za proizvodnjo pijač. Kot so takrat pojasnili iz vodstva skupine, so to morali storiti zaradi zahtevnosti poljskega tržišča pijač. V lanskem letu so edino Kofolini poljski obrati ustvarili nižje prihodke in manj dobička kot leto poprej. Sedanji prevzem Premium Rose je tako morda še nov poskus konsolidiranja in dolgoročnega stabiliziranja poljskega dela skupine.