Konec Pekove agonije: podjetje gre v stečaj

V torek bo uprava tržiškega podjetja vložila predlog za uvedbo stečaja.

Objavljeno
18. januar 2016 19.33
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Tržič – Pekova uprava bo v torek na sodišče podala predlog za uvedbo stečajnega postopka. To so se odločili na današnji triurni seji Pekovega nadzornega sveta, saj so, kot je sporočil predsednik NS Andrej Šušteršič, ugotovili, da je Peko insolventen.

S tem se končuje večletna negotovost in na koncu prava agonija podjetja s 113-letno čevljarsko in trgovsko tradicijo, ki je pri bankah eno leto moledovalo za premostitveno posojilo v višini 700.000 evrov. Proizvodnja obutve je bila zaradi težav s pridobivanjem obratnega kapitala motena od konca februarja 2015.

Odločitev, naj gre Peko v stečaj, je visela v zraku že od prejšnjega tedna, ko so se je izvedelo, da NLB kot največja upnica ni pripravljena sodelovati v dokapitalizaciji oziroma dodeliti novega posojila.

Iz Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja večinski državni delež v podjetju, pa so 14. januarja javnost obvestili, da finančni upniki niso pripravljeni konvertirati del svojih terjatev v kapital ter zagotoviti novega posojila. Pri načrtu prestrukturiranja oziroma 4,4 milijona vredni dokapitalizaciji, ki ga je pripravil predsednik uprave Matjaž Delopst, bi moralo sodelovati 25 odstotkov zasebnega kapitala, sicer bi šlo za nedovoljeno državno pomoč. Tako sta SDH in DSU lahko samo lahko sklenila, da pri dokapitalizaciji ne bosta sodelovala.

Načrt je predvidel selitev večine proizvodnje in dodelave obutve v tujino

Predsednik NS Šušteršič je novinarjem po seji povedal tudi osebno mnenje. »Bankam zamerim, da so se odločale toliko časa. Saj imajo ekonomiste in bi se lahko v nekaj tednih odločile, ali je program dober ali ne. Ne pa da se zavlačuje,« je dejal.

Ko je v juniju lani prevzel nalogo, so kot nujnost izpostavili, da je potrebno zagotoviti 750.000 evrov za zagon proizvodnje oziroma končanje kolekcije. Nato je bil pripravljen finančni načrt, na zahtevo bank so ga večkrat popravljali, a te se vseeno niso odločile.

Ker s prejšnjim predsednikom uprave Slavkom Despotovićem banke niso našle skupnega jezika, so Despotovića odstavili, po razpisu je bil oktobra izbran »človek iz branže«, Matjaž Delopst. Delopst je pripravil nov načrt finančnega prestrukturiranja, ki je, kot je prepričan Šušteršič, tudi realen. Hkrati z dokapitalizacijo 4,4 mio evrov bi večino proizvodnje in dodelavo obutve selili v tujino, v Peku bi ostali razvoj, markting in logistika. Po tem načrtu bi Peko leta 2019 posloval pozitivno, je danes razkril Šušteršič.

Zapravljena delovna mesta

Danes je v Peku delalo le malo zaposlenih, kajti večina jih je doma na čakanju. Tisti, ki pa so prišli v službo, pa, kot so dejali, zamerijo bankam, ker niso pripravljene sodelovati pri sanaciji, kajti prav njim je tudi pomagala država. Podobno je že sredi julija lani ob obisku Tržiča ugotavljal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

»Če zapravimo teh 350 delovnih mest, smo jih zapravili za vedno. Verjamem, da se zaradi znanja to splača narediti, in interes države je, da se proizvodnja nadaljuje« je dejal in tudi nakazal, da je treba najti rešitev, da bo šel Peko stran od SDH.

Zavod za zaposlovanje: zaposlitev iščite zunaj Tržiča

Po zadnjih informacijah je v Peku še 156 zaposlenih. Na vprašanje, ali so na zavodu za zaposlovanje pripravljeni, so nam iz območne službe Kranj, ki je pristojna tudi za tržiški urad za delo, odgovorili, da bodo okrepili kadrovsko zasedbo in da bodo en mesec po prijavi vse Pekove delavce tudi povabili na kratke delavnice, kjer bodo pridobili osnovne veščine iskanja zaposlitve.

»Pričakujemo usposabljanja na delovnem mestu, delovni preizkus, možnosti izobraževanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije v skladu s potrebami na trgu dela, tečaji (računalništvo, nemški jezik kot osnova za delo v tujini). Možne pa bodo tudi subvencije za zaposlitev za ranljive ciljne skupine (dolgotrajno brezposelne, starejše, z nižjo izobrazbo),« je navedla Dubravka Furar.

Nekaj možnosti za zaposlovanje je tudi v Tržiču, vendar na to priložnost ne morejo računati vsi, zato že zdaj svetujejo delavcem, naj iščejo zaposlitev drugod.