V Cimosu krepko zmanjševanje števila zaposlenih

Zelo resno si prizadevajo tudi, da bi prodali hčerinsko družbo Cimos Kinematika s skoraj 200 zaposlenimi.
Objavljeno
14. november 2017 12.02
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – Italijanski lastniki Cimosa TCH Europe hitijo, da bi čim prej sanirali in prestrukturirali družbo. Uprava družbe, ki jo vodi Gino Berti, je po naših podatkih zmanjšala število zaposlenih s 4012 ob koncu lanskega leta na približno 3400. Zelo resno si prizadevajo, da bi prodali hčerinsko družbo Cimos Kinematika s skoraj 200 zaposlenimi. To naj bi se zgodilo že v prvem četrtletju 2018.

Kdo naj bi bil najboljši ponudnik Kinematike, v kateri 194 delavcev izdeluje pedalne sklope, zavore, tečaje in varnostno opremo, naj bi se odločili do konca tega leta. V Kinematiki proizvajajo avtomobilske sklope, s katerimi se TCH ne ukvarja, zato so že ob prevzemu Cimosa napovedali, da bi jih v najkrajšem času prodali novemu strateškemu lastniku.

Lani so v Kinematiki izdelali in prodali za 30 milijonov evrov izdelkov, letos jih bodo za okoli 20 milijonov evrov. Dobro obveščeni trdijo, da gre za Cimosov uspešen program, za katerega ne bi smelo biti težav najti kupcev. Zaradi načrtovane prodaje Kinematike so prvega oktobra vseh 194 delavcev prezaposlili na novo družbo z omejeno odgovornostjo.

Vsaj trije možno lastniki

Velika verjetnost je, da bi se proizvodnja še naprej odvijala v sedanjih koprskih proizvodnih halah, vendar Cimos prodaja zgolj dejavnost, ne pa tudi prostorov. Za nakup družbe se zanimajo vsaj trije možni lastniki, toda Dnevnik je včeraj od kandidatov kot verjetno najzanimivejšega kupca razkril finsko-luksemburški finančni sklad KJK Capital, ki je pred enim letom prevzel že Kovinoplastiko Lož, pred tem pa še Iskro ISD, Tomplast in Don Don.

Kinematika Koper Foto: Tomi Lombar/Delo

Sindikalni zaupnik sindikata SKEI Anton Obrstar nam je ob tem povedal, da imajo slovenski sindikati dobre izkušnje s tem lastnikom, zato tudi koprskih delavcev ne bi skrbelo, če bi jih prevzel isti lastnik. Če družbe ne bi prodali in bi jo morali zapreti, pa bi delavcem v skladu z dogovorom ob italijanskem prevzemu Cimosa pripadale odpravnine, ki so za 15 odstotkov višje od zakonsko določenih.

Zmanjšanje števila delavcev napovedali že ob prevzemu

Zmanjšanje števila delavcev so italijanski lastniki napovedali že ob prevzemu, saj je bil njihov cilj razvijati zgolj turbopolnilnike. Zato so avgusta zaprli Cimos Zenico v BiH z okoli 130 zaposlenimi in Cimos Sečanj, kjer je bilo ravno tako 130 zaposlenih. Ob tem so jim za vsako leto delovne dobe izplačali vsega po 150 evrov odpravnine.

Delavcev niso odpuščali samo v BiH in Srbiji, temveč tudi v slovenskih tovarnah in družbah. Tako v Tovarni Maribor, v Cimosu Senožeče in v skupnih službah. V glavnem so odpuščali postopoma, z upokojevanjem in ponudbo odpravnin. Ko bo Cimos prodal še Kinematiko, bo celoten Cimos, ki je včasih štel prek 7000 zaposlenih, imel le še 3200 delavcev.

Toda bolj kot različne oblike odpuščanja in organizacijske spremembe preostale Cimosove delavce skrbi, ker še zmeraj ni končano finančno in poslovno prestrukturiranje.

Lani je Cimos ustvaril 270 milijonov evrov prihodkov, kar je 64 milijonov evrov manj kot leto prej. Hkrati je imel za 68 milijonov evrov izgube, ki je posledica slabitev. Ob koncu leta je imel za 170 milijonov evrov dolgoročnih obveznosti in 82 milijonov kratkoročnih obveznosti. A tudi te so ob letošnji prodaji bistveno zmanjšali. Upniki so jim odpisali za okoli 130 milijonov evrov vseh terjatev in podjetju pustili 110 milijonov evrov obveznosti, ki naj bi jih Cimos menda bil sposoben poravnavati.