Lafarge zapira vrata v Trbovljah

Slovo od Slovenije. Na cesto 56 cementarjev. LC brez komentarja.

Objavljeno
27. marec 2015 23.25
12.4.2011 Trbovlje, Slovenija. Tovarna Lafarge cement v Trbovljah.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – Multinacionalka Lafarge je v Sloveniji izgubila »vojno« za okoljsko dovoljenje (OVD). Po naših neuradnih, a zanesljih informacijah bo cementarno Lafarge Cement (LC) zaprla, 56 ljudi od sedemdesetih bodo odpustili, štirinajst jih bo obdržalo delo, vezano na odpremo cementa. LC se je zavil v molk.

Z izgubo dodatnih 56 delovnih mest se bo v Trbovljah, od koder je največ Lafargeevih delavcev, brezposelnost približala 25 odstotkom. Za potrditev naših informacij smo poklicali vodjo marketinga in komuniciranja v LC Andreja Sopotnika, ki je dejal le, da ne daje izjav.

Kdaj bodo v LC večini od sedemdesetih delavcev začeli teči odpovedni roki, je po naših informacijah le še vprašanje časa; prvi naj bi knjižice dobili v treh mesecih, drugi v pol leta. Odločitev, da iz Slovenije odide, naj bi vodstvo multinacionalke sprejelo pred dnevi na Madžarskem, to pa pomeni tudi, da na ministrstvu za okolje in prostor nove vloge za OVD iz LC za sosežig oziroma uporabo petrolkoksa kot goriva najbrž ne bodo dočakali. Rok je sicer konec aprila.

Če bi LC spet zaprosil za OVD, bi ga zaradi kršenja občinskega odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje cementarne lahko ustavil občinski inšpektor, organ torej, ki tega do zdaj nikoli ni storil, poslej pa najverjetneje, če informacije o odhodu LC iz Slovenije držijo, tudi ne bo imel več priložnosti. Lahko pa primer LC prepreči podobne spore med »lokalci« in državo v prihodnje. Trboveljski odlok dovoljuje na območju LC le tri vrste goriva: premog, mazut in plin, LC pa že od leta 2003 obratuje na petrolkoks; med letoma 2009 in 2011 je celo sosežigal.

Očitno, ne da bi vedela za načrtovani odhod, je lokalna politika včeraj razpravljala o prihodnosti LC. Na občini Trbovlje se je namreč sestala komisija za gospodarstvo in proračun. Do LC je zavzela tradicionalno stališče: obratovati mora skladno z zakonodajo, predstavnike LC pa so sklenili povabiti na aprilsko sejo.

Le dobri dve uri po tem je pred novinarje stopil prvi mož Eko kroga Uroš Macerl, ki o pitijskem trboveljskem stališču meni: »Tudi dvajsetkrat višje koncentracije organskih strupov, ki jih je kot izjemo v primeru LC uzakonil Arso, so bile skladne z zakonodajo.«

Macerl je javnost sicer seznanil z »razsodbo« ene najdlje trajajočih dilem v zadevi LC: kdo mora nadzirati nezakonito izvajanje občinskih odlokov? Stališče direktorata za prostor, graditev in stanovanja je nedvoumno. »Ne gre za nezakonit občinski akt, ampak za nezakonito izvajanje le-tega, za kar so pristojne občinske inšpekcije«. V Trbovljah vztrajajo: »Pristojna je država.«