Letni dobiček presežen v pol leta

Konjuktura in cene titanovega dioksida Cinkarni povečala prihodke in donosnost.
Objavljeno
13. september 2017 11.56
Brane Piano
Brane Piano
Celje – V prvem poletju 2017 je Cinkarna Celje izdatno presegla tako lanske primerljive rezultate, kakor tudi poslovni načrt za leto 2017. V pol leta je imela 93,7 milijona evrov prihodkov, lani 87 milijonov evrov, izvoz pa je z lanskega polletnega v višini 75,6 milijona evrov letos povečala na 80,5 milijona evrov. Lani je imela Cinkarna ob polletju 4,5 milijona evrov čistega dobička, za letošnjo prvo polovico ga je načrtovala 5 milijonov evrov, ustvarila pa ga je 14 milijonov evrov.

»S tem smo dosegli in presegli celoletni načrtovani dobiček,« ob objavi nerevidiranih rezultatov poslovanja za prvo polovico leta 2017 pravi predsednik uprave in generalni direktor Tomaž Benčina. Ob tem poudarja, da delniška družba še vedno nima nobenih bančnih dolgov, obenem pa imajo na računih 25,4 milijona evrov bančnih depozitov.

Dobri rezultati celjske Cinkarne so posledica povečanja obsega poslovanja in izboljšanja učinkovitosti. Lanska ukinitev grafičnega programa in letošnja ukinitev programa valjane titancinkove pločevine sta bili pravočasni, družba pa se je še bolj posvetila svojemu največjemu programu proizvodnje pigmenta titanovega dioksida in obenem izkoristilo naraščajočo konjunkturo.

»Izredno dinamične razmere na trgu pigmenta titanovega dioksida so bile v prvi polovici leta 2017 zaznamovane z naraščajočim povpraševanjem, omejeno ponudbo in posledično rastjo prodajnih cen,« pojasnjuje Benčina. Ob tem pa opozarja, da se pritiski na povišanje cen surovin že stopnjujejo in da se boi zato v naslednjih četrtletjih naraščanje dobičkonosnosti v svetovni industriji pigmenta titanovega dioksida umirilo in stabiliziralo.

Cinkarna je sicer junija delničarjem izplačala 7,35 milijona evrov dividend. Nemško podjetje CDM Smith jim je letos izdelalo okoljski pregled s predlogi za okoljsko saniranje lokacij Cinkarne Celjem ob Kidričevi cesti v Celju in na odlagališču Bukovžlak. Strošek, odvisno od izbire predlaganih načinov sanacije in njenega obsega, je ocenjen na 1,8 do 6,3 milijona evrov. Cinkarna bo do konca leta v zvezi s tem pripravila večino projektov. Pomembno je poudariti, da ustreznih rezervacij v bilance še niso vključili, to bodo storili v zaključnem poročilu za leto 2017.