Litostroj jeklo pred stečajem podaljšal dokapitalizacijo

Predlog za stečaj je neuradno menda vložila finančna uprava zaradi neporavnanih obveznosti, tudi prispevkov za delavce.

Objavljeno
08. marec 2017 15.35
Proizvodnja Litostroj jekla. Ljubljana 8. januar 2014.
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana − Družba Litostroj jeklo je do 13. marca podaljšala dokapitalizacijski postopek, ki se je začel 27. februarja. A medtem družbi, ki je v večinski lasti DUTB, grozi stečaj. Predlog naj bi neuradno vložila finančna uprava zaradi neporavnanih obveznosti, tudi prispevkov za delavce. Družba se s tem ne strinja in je vložila predlog za ponovno prisilko.

Litostroj jeklo je po lanskoletni neuspešni dokapitalizaciji konec februarja začela nov postopek. Ta je sprva potekal do 7. marca, danes pa ga je, kot je razvidno iz objave na Ajpesu, podaljšala za še en teden. V njem obstoječe družbenike in/ali tretje osebe vabi k vplačilu denarnih vložkov v skupni višini 8,5 milijona evrov.

Medtem pa je prišlo na dan, da Litostroj jeklo, ki je v večinski lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), zaposlenim že približno dve leti ne plačuje prispevkov. To je za Dnevnik povedal sekretar sindikata SKEI za Ljubljano in okolico Zlatko Hernčič.

Iz zadnje objave o poslovanju po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi družbe, objavljene za zadnje lansko četrtletje na Ajpesu, je razvidno, da ima podjetje blokirane transakcijske račune zaradi izvršb finančne uprave ter da ne poravnava obveznosti iz prisilne poravnave, ki je bila pravnomočno potrjena jeseni 2014.

Litostroj jeklo kljub temu še vedno posluje. Lani je bruto dobiček iz poslovanja prešel iz rdečih številk v črne. Medtem pa potekajo pogajanja v smeri prodaje podjetja s potencialnimi investitorji, kar so izpostavili tudi v DUTB, kjer so za danes napovedali nadaljnja pojasnila o dogajanju v družbi.

V družbi so proti stečaju. »S predlogom finančne uprave za stečaj se ne strinjamo in smo vložili predlog za ponovno prisilno poravnavo. Menimo, da bo v njej poplačilo upnikov, predvsem finančne uprave, boljše, kot bi bilo v stečaju,« so danes sporočili iz Litostroja jekla.

O tem, da se neuradno pripravlja prisilna poravnava, je v ponedeljek pisal Dnevnik. Ta je po insolventni zakonodaji možna, saj je od pravnomočnosti zadnje minilo dve leti. V tem postopku družba namerava navadnim upnikom ponuditi 30-odstotno plačilo terjatev, je še navedel časnik.

DUTB je terjatve in lastniške deleže v Litostroju jeklo, ki so bile v lasti Abanke in Probanke v likvidaciji, avgusta 2015 odkupila z namenom, da jih v paketu proda strateškemu kupcu. A njegovo iskanje ni bilo uspešno. Zanj sta se sicer zanimala najprej Sij, nato pa še vlagatelj iz Nemčije, a se za nakup na koncu nista odločila.

DUTB stečaja po pisanju časnika ni sprožila zato, ker se je obetal zakon o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah, po katerem bi podjetja lahko pridobila finančno pomoč po skrajšanem postopku. »A za Litostroj ta zakon zdaj ne velja,« so povedali za časnik.

Direktor družbe Miroslav Gnamuš je za Dnevnik dejal, da bi nova prisilka učinkovala na navadne upnike, predvsem na dobavitelje materialov, energije in storitev, ki bi v primeru stečaja najbrž izgubili vse. Po njegovih besedah ima družba tudi dovolj premoženja za poplačilo prispevkov zaposlenim, v skrajnem primeru z odprodajo premoženja.