LTH Ulitki izvozno in razvojno naravnani, vlagajo in zaposlujejo

Letos načrtujejo približno desetodstotno povečanje prihodkov in za 40 milijonov evrov naložb.

Objavljeno
22. april 2016 19.56
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin
Škofjeloška družba LTH Castings oziroma Ulitki sodi med deset največjih slovenskih izvoznikov, saj izvozijo od 99 do 100 odstotkov proizvodnje, specializirani pa so kot visokotehnološki dobavitelj livarskih izdelkov za avtomobilsko panogo, predvsem za nemške izdelovalce avtomobilov. Letos načrtujejo desetodstotno rast prihodka in 40 milijonov evrov naložb.

Skupina LTH Castings, v kateri je pet podjetij, je lani poslovala zelo uspešno. Prav tako njihova družba LTH Ulitki, ki je dosegla skoraj 20-odstotno povečanje prihodkov in prvič presegla znamko 200 milijonov evrov prodaje, skupina pa več kot 230 milijonov. Podjetje sicer raste, investira, povečuje proizvodne zmogljivosti in dodatno zaposluje. Konec lanskega leta je imela 1513 zaposlenih.

»Kot izvozniki se spopadamo s cenovnimi pritiski, hudo konkurenco, vse višjimi standardi o kakovosti izdelkov in tudi z večjo negotovostjo. Skratka nič bistveno novega. Spopadamo se predvsem z močno konkurenco pri novih projektih, vendar prednost iščemo z inovativnimi tehnološkimi pristopi, s celovito storitvijo kupcem od prototipov do serijske proizvodnje ter predvsem kot razvojni dobavitelj. V sedanjih razmerah je zelo pomembna tudi finančna trdnost in sposobnost investiranja,« pravijo v LTH Ulitkih.

Pomembno je, da so razvojni dobavitelj

Podjetje ima pet lokacij, tri v Sloveniji ter po eno na Hrvaškem in v Makedoniji. Skupaj zaposlujejo 2261 delavcev od tega v Sloveniji več kot 1510. Lani so na novo zaposlili 107 delavcev. Kot največji dosežek lani ocenjujejo pridobitev dovolj velikega števila dolgoročnih novih poslov pri njihovih strateških kupcih, ki jim zagotavljajo stabilno rast poslovanja.

Za LTH Ulitke, ki je v zasebni slovenski lasti, je pomembno, da so razvojni dobavitelj za avtomobilsko industrijo. »Razvojne aktivnosti podjetja so usmerjene v sočasni razvoj izdelkov in optimizacijo proizvodnih procesov, snovanje in konstruiranje proizvodnih naprav ter iskanja ekonomsko optimalnih rešitev za velikoserijsko proizvodnjo izdelkov najvišje kakovosti,« pojasnjujejo v podjetju, v katerem je bilo konec lanskega leta zaposlenih več kot 200 inženirjev. Lani so za razvojno-inovacijske aktivnosti namenilo pet odstotkov od prodaje.

Ambiciozni načrti, naložbe in več prihodka

Z izvozom so lani ustvarili 202,7 milijona evrov prihodka, od tega 198,7 milijona z izvozom v države Evropske unije. Izvažajo v 24 držav, lani pa so izvoz povečali za 18 odstotkov. Njihov največji trg je Nemčija, kamor so lani izvozili 62 odstotkov proizvodnje.

Tudi letošnji načrti so ambiciozni in razvojno naravnani. LTH Castings je še vedno izvozno usmerjen procesni specialist za potrebe avtomobilske industrije. Za letos so načrtovali približno desetodstotno povečanje prihodkov, za naložbe v povečanje proizvodnih zmogljivosti pa bodo namenili približno 40 milijonov evrov. Prihodka naj bi bili 232 milijona evrov. Število zaposlenih bodo letos glede na načrt povečali za 91 sodelavcev. V celotni skupini načrtujejo približno 12-odstotno rast glede na lansko leto.