Manuel Quevedo bo prevzel nadzor nad nafto v Venezueli

Profil: rošada na vrhu državne naftne družbe PdVSA krepi vlogo vojske.
Objavljeno
01. december 2017 17.41
Andrej Kotar
Andrej Kotar
Venezuelski generalmajor brez izkušenj na področju energetike je postal vodja venezuelskega državnega naftnega podjetja PdVSA in naftni minister v državi z največjimi zalogami surove nafte na svetu.

Generalmajor v venezuelski vojski Manuel Quevedo je večino svoje poklicne poti preživel v vojski in od leta 2015 opravljal naloge ministra za stanovanjska vprašanja v vladi levičarskega venezuelskega predsednika Nicolasa Madure. Do zdaj ni imel nobenih izkušenj na področju energetike, zato je predsednik Maduro pred dvema tednoma nekoliko presenetil, ko je Queveda imenoval za ministra, pristojnega za nafto, in hkrati za vodjo državnega naftnega podjetja Petroleos de Venezuela SA (PdVSA). Quevedo je zdaj postal eden najvplivnejših ljudi v državi z največjimi zalogami surove nafte na svetu. Ukvarjati se bo moral s korupcijskimi škandali v močno zadolženem podjetju PdVSA in s prestrukturiranjem dolgov v državi, ki je že nekaj časa v globoki recesiji med drugim zaradi izjemno nizkih cen nafte in posledic ameriških sankcij.

Predsednik Maduro pričakuje od Queveda, da bo očistil podjetje PdVSA korupcije, ki se je razširila v tem pomembnem državnem podjetju. Od avgusta dalje je policija aretirala približno 50 zaposlenih v podjetju PdVSA med akcijo, ki jo je državni tožilec označil za »križarsko vojno« proti korupciji. Številni kritiki predsednika Madura v globoko razdeljeni venezuelski družbi se ne strinjajo z imenovanjem Queveda na njegov novi položaj, saj so prepričani, da Madurova vlada samo izkorišča obtožbe o korupciji, da bi lažje odstranila svoje tekmece in še okrepila nadzor nad naftno industrijo, ki ustvarja več kakor 90 odstotkov izvoza države. Madurovi kritiki trdijo, da se bo zaradi imenovanja Queveda, ki nima nikakršnih izkušenj na tem področju, verjetno nadaljeval beg možganov iz Venezuele, zapletejo se lahko tudi pogajanja z imetniki državnih obveznic glede prestrukturiranja venezuelskega dolga. Poleg tega venezuelska opozicija že nekaj časa obtožuje Queveda, da je odgovoren za nasilje vojske nad ljudmi med nedavnimi protesti proti predsedniku Maduru in za kršitve človekovih pravic protestnikov.

Quevedo je že javno ponovil za Maduro, da bo očistil državno podjetje PdVSA vse korupcije in jo približal idealom pokojnega predsednika Huga Chaveza. Napovedal je tudi povečanje proizvodnje nafte, vendar ni popolnoma jasno, kako namerava to storiti, prav tako ni jasno, kako natanko bo pomagal pri zapletenem prestrukturiranju venezuelskega dolga. Gotovo pa je vojska s svojim človekom na enem od najpomembnejših položajev v venezuelski naftni industriji še dodatno okrepila svoj položaj v Madurovi vladi, v kateri že ima nekaj svojih predstavnikov.